Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Illusion att det är ett Nato-substitut”

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg hälsar på soldater under en Nato-övning i Norge 25 mars.
Foto: ANNIKA BYRDE / AP TT NYHETSBYRÅN

Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb talar klarspråk.

Det fördjupade försvarssamarbetet mellan Sverige, Finland och Nato kan inte ersätta ett medlemskap i alliansen.

Uppskattar vårt försvarssamarbete med er, men det är en illusion att tro att den skulle fungera som substitut till ett Nato-medlemskap”, skriver Stubb på Twitter.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Nato-frågan seglat upp på den politiska agendan. Moderaterna säger sig vara beredda att gå till val på en ansökan om medlemskap. 

Från regeringshåll har man i stället vidhållit att den Sverige gynnas av militär alliansfrihet. Under söndagens ”Agenda” i SVT framföll försvarsministern att han varit med och skrivit omkring 20 bilaterala avtal som han menar är ett säkerhetsnätverk.

– Det är inte avtal vi skriver av terapeutiska skäl, vi fyller avtalen med stort innehåll genom övningar, informationsutbyte, genom kompetensutveckling och vi har skapat reella möjligheter att agera tillsammans i en riktig krissituation, sa Peter Hultqvist (S).  

Regeringen har samtidigt betonat att man håller dörren öppen för att kunna lägga om kursen och gå med i Nato.

– Om det är så att vi bedömer att det skulle vara det bästa för Sverige så får vi naturligtvis börja se över den frågan, har statsminister Magdalena Andersson tidigare sagt.

Fördjupat försvarssamarbete

Sverige har sedan kriget i Ukraina fördjupat försvarssamarbetet med Nato såväl som med flera andra länder, däribland Finland. Men enligt Alexander Stubb, Finlands tidigare statsminister, kan det inte ersätta ett Nato-medlemskap. 

Följer er Nato-debatt med intresse. Hoppas på att vi går in tillsammans, men vi går nog in oavsett. Uppskattar vårt försvarssamarbete med er, men det är en illusion att tro att den skulle fungera som en substitut till ett Nato medlemskap”, skriver han i ett inlägg på Twitter.  

https://twitter.com/alexstubb/status/1508725522574024705

Följer Finland

Oavsett inställning till Nato-frågan tycks svenska och finska politiker överens om vikten av att gå i takt. Tidigare i mars besökte Magdalena Andersson sin finska kollega Sanna Marin i Helsingfors. De presenterade då det nya säkerhetsarbetet tillsammans. 

– Vi är inte direkt under hot, men vi måste stärka vårt försvar tillsammans. Därför träffades vi i dag och våra försvarsministrar har ett eget möte, sa Sanna Marin den 5 mars och fick medhåll av sin svenska kollega.

– Finland är Sveriges närmsta partner, sa Magdalena Andersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.