Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilhan Omar dödshotas – nu går Donald Trump till attack igen

Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump tog till Twitter och menade att demokraten Ilhan Omar nonchalerar 11 september-attackerna, därefter har hon tagit emot mängder med dödshot. 

När hon anklagat Trump för att uppmuntra till högerextremistiskt våld ilsknade han till igen. 

”Hon är utom kontroll”, twittrar han.

Donald Trump anklagade på Twitter den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar för att avfärda 11 september-attackerna.

Trump tweetade en kort video där Ilhan Omar, i ett tal som hölls i mars för CAIR – the Council on American-Islamic Relations, pratade om terroristattackerna 2001.

”Alldeles för länge har vi levt med obehaget att vara en andraklassens medborgare, och jag är uppriktigt trött på det, och varje enskild muslim i detta land borde vara trött på det. CAIR grundades efter 9/11 eftersom de insett att några människor gjorde något och att vi alla började förlora tillgången till medborgerliga friheter”, sa Omar i talet. 

Just orden ”några människor gjorde något”, ska ha upprört många.

Ökning av dödshot

Delningen på presidentens twitter, tillsammans med montage på de kapade planen som flög in i tvillingtornen och orden: ”VI KOMMER ALDRIG GLÖMMA!” fick stor uppmärksamhet. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1116817144006750209

Därefter menar Ilhan Omar att hon utsatts för en mängd dödshot, och säkerhetsarrangemang har ordnats för att se till att hon är säker. 

”Sedan presidentens tweet i fredagskväll har jag upplevt en ökning av direkta hot mot mitt liv - många som direkt hänvisar till presidentens video” säger Omar i ett uttalande som släpptes på söndagskvällen. 

Förnekas av Vita huset

Enligt CNN påstår hon också att Donald Trump uppmuntrar högerextremistiskt våld.

”Våldsfulla brott och andra hatfulla handlingar av högerextremister och vita nationalister är på väg upp i landet och runt om i världen. Vi kan inte längre bortse från att de uppmuntras av den på högsta positionen i det här landet”, säger Omar i uttalandet. 

Men anklagelserna förnekades av Vita husets pressekreterare Sarah Sanders. 

”Presidenten önskar absolut inte någon något ont, och särskilt inte våld mot någon”, säger hon. 

Sanders påpekade att Trump har en plikt att lyfta fram Omars historia att lyfta fram åsikter som andra ser som antisemitiska eller kränkande. 

Donald Trump svarade på måndagen. I en ny tweet anklagar han representanthusets talman Nancy Pelosi för att ha tappat kontrollen över kongressen. 

”Hon borde kolla på alla antisemitiska, anti-israeliska och otacksamma USA-hatande uttalanden som Omar har gjort. Hon är utom kontroll, förutom i sin kontroll över Nancy”, skriver han. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1117782316557000704