Foto: Lasse SvenssonFoto: Lasse Svensson
 Foto: Lasse Svensson

Ikea varnar för populär möbel

Publicerad

Ikea varnar sina konsumenter för den populära Malmbyrån.

Detta efter att två dödsolyckor har inträffat då väggfästen inte använts i USA.

– Det är en informationskampanj som Ikea i USA gör med Konsumentverket för att öka säkerheten, men vi har inte återkallat några byråer säger Tina Kardum på Ikeas pressavdelning.

Tidningen USA Today rapporterade under onsdagen om att två dödsolyckor med möbeln inblandad inträffat i USA.

Detta har fått den svenska möbeljätten tillsammans med det amerikanska Konsumentverket att agera.

De informerar nu sina kunder om riskerna uppmanar dem att genast sluta använda byråerna som inte är ordentligt fastmonterade i väggen. Varningen gäller 27 miljoner exemplar av byrån.

Återkallas inte

Tidningen USA Today använder det engelska ordet "recall" som på svenska kan översättas till "återkallas". Men när Expressen en kort stund senare når Ikeas pressavdelning meddalar de att det inte rör sig om att återkalla några möbler.

– Det är en informationskampanj som Ikea i USA gör med Konsumentverket där man vill öka informationen om säkerhet i hemmen, säger Tina Kardum på Ikeas pressavdelning.

Hon betonar att det handlar om vikten av att använda väggfästen och att det inte finns några rapporterade fel på Ikeas Malmbyråer.

– Om man har Malmmöbler där man inte har använt väggfästen eller inte har väggfästena kvar kan man komma in till ett varuhus och hämta ett nytt kit. Men de ingår alltid till alla våra möbler, säger Tina Kardum, och fortsätter:

– Det är inga fel på produkterna varken i Sverige eller i USA eller på andra marknader.

Finns det några rapporterade fall om skador i Sverige?

– Inte vad jag känner till. I USA finns det olycksfall där man inte har använt väggfästen och det har fått oss att uppmärksamma detta.

Två döda barn

Tidigare har 14 incidenter involverande fallande Malm-byråer rapporterats, varav fyra har lett till personskador, skriver USA Today.

Enligt USA Today ska Ikea i USA känna till ytterligare rapporter om tre dödsfall som kan ha orsakats av byrån.

I februari 2014 dog en tvåårig pojke från West Chester i Pennsylvania i USA efter att ha fått en sex lådor hög byrå från Ikeas Malmserie över sig.

I juni samma år dog ett annat barn som snart skulle fylla två år i Snohomish i Washington USA efter att ha fångats under en tre lådor hög byrå. Ingen av möblerna ska ha varit säkrade vid väggen.

TT var först med att rapportera om nyheten i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag