Ikeas enorma donation
till flyktingkatastrofen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lasse Svensson

I somras skänkte Ikea Foundation drygt 356 miljoner svenska kronor till UNHCR och till förmån för flyktingar.

Även bolag som Justitia, SCA och SEB bidrar på olika sätt, skriver Dagens Industri.

På fredagskvällen meddelade H&M att de skänker en halv miljon dollar.

Mångmiljondonationen avser åren 2015-2017 och ska främst hjälpa flyktingar och samhällen i Etiopien och Burkina Faso. Etiopien är det land som är värd till flest flyktingar i Afrika, enligt UNHCR:s statistik.

Donationen är en uppföljning på en tidigare donation som gjordes för en treårsperiod 2011. Donationen riktades då in för att akut hjälpa somaliska flyktingar i Etiopien. 309 miljoner av den nya donationen ska bland annat hjälpa somaliska flyktingar i Etiopien att bli självförsörjande, skapa arbetstillfällen och lösa energibehoven på ett hållbart sätt.

Resterande 47 miljoner av donationen som sträcker sig över följande tre år kommer att gå till Sahelregionen i Burkina Faso som tagit emot flyktingar från Mali. I Burkina Faso är syftet med projektet att skapa arbetsplatser och möjlighet till skolgång för flyktingbarnen.

Ikea Foundation är den största partnern ur den privata sektorn för FN:s flyktingorgan, UNHCR.

Flera rekordinsamlingar

Nyheten om Ikeas miljondonation har delats flitigt på sociala medier de senaste dagarna i och med uppmärksammandet av flyktingkatastrofen i Mellanöstern och Europa.

Flera rekordinsamlingar har gjorts runtom i Sverige de senaste dagarna och många privatpersoner har startat upp egna insamlingar till förmån för flyktingarna. 

Radiohjälpen, Röda korset och Rädda Barnen har fått in rekordsummor från givmilda svenskar, flera miljoner kronor på bara ett dygn, rapporterar DN. Radiohjälpen ska ha fått in 3,1 miljoner kronor och Rädda Barnen 2 miljoner bara under det senaste dygnet. Enligt Radiohjälpen är det en snabbare insamlingstakt än vid tsunamikatastrofen 2004, skriver DN.

Enligt DI har även bolag som Justitia, SCA och SEB också skänkt pengar efter flyktingkatastroferna. IT-företaget Konsultbolag startade en insamling och valde att skänka pengar motsvarande en konsulttimme per anställd.

– Vi är 100 anställda så det blir en del. Utöver det har vi även uppmuntrat våra anställda att på egen hand skänka en timlön per person. Om vi räknar med en konsulttime per anställd och en timlön per anställd så tror vi att vi ska kunna komma upp i 100 000 kronor, säger Louise Merzinger till tidningen.

På SCA säger man så här:

– Med anledning av den rådande flyktingsituationen i vår värld kommer SCA att skänka hygienprodukter och pengar för att hjälpa till vid de flyktingdrabbade områdena, säger Henrik Sjöström, ansvarig för medierelationer, till samma tidning.

På fredagskvällen meddelande även H&M på sin hemsida att företaget skänker 500 000 dollar för att hjälpa till i flyktingkatastrofen.

Expressen.se/jagvillhjalpa finns information om hur man via Expressen/Röda Korset kan hjälpa. Man kan till exempel sms:a AKUT FLYKT till 72 900 och skänka 100 kronor. Det går också bra att swisha valfritt belopp till 123 555 7764 för att stödja människor på flykt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.