Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeamördaren isoleras
– oroligt på anstalten

Abraham Ukbagabir knivmördade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sedan 37-åringen anlände till Hall i Södertälje har stämningen varit orolig.
Foto: KRIMINALVÅRDEN
Abraham Ukbagabir visar för polisen hur han högg.
Foto: Polisen
Abraham Ukbagabir fick placeras i isoleringscell på Hall.
Foto: KRIMINALVÅRDEN
Här tar Abraham Ukbagabir knivarna på Ikea före attacken.
Foto: Polisen

Ikeamördaren Abraham Ukbagabir, 37, har blivit en levande måltavla i fängelset – och har fått byta anstalt tre gånger efter att ha blivit misshandlad och hotad.

Efter nya oroligheter har han på nytt placerats i isoleringscell.

"Nödvändigt att Ukbagabir hålls tillfälligt avskild", skriver Hallanstalten i beslutet.

Den massiva hotbilden mot Abraham Ukbagabir, som knivmördade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikea i Västerås i augusti 2015, har inneburit att han fått flyttas mellan olika högsäkerhetsfängelser.

Det senaste i raden är anstalten Hall utanför Södertälje.

Och sedan 37-åringen anlände har stämningen varit orolig och hätsk på hans avdelning. På tisdagen blev läget ohållbart och kriminalvårdarna tvingades agera.

Abraham Ukbagabir fick placeras i isoleringscell på Hall.
Foto: Kriminalvården

Abraham Ukbagabir har blivit satt i isolering gång på gång

"Stämningen på avdelningen har under förmiddagen vara orolig, intagna har uppfört sig olämpligt mot personal genom att kalla dem tillmälen även hot har riktats mot enskild personal", skriver anstalten som beslutade sig för att Ikeamördaren var tvungen att isoleras för att stämningen skulle bli lugn.

"Mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet finner anstalten att det är nödvändigt att Ukbagabir hålls tillfälligt avskild för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas", skrev anstalten.

De nya oroligheterna kommer efter att personal i början av januari hittade en tandborste som vässats till ett vapen på Ukbagabirs avdelning. Redan då var stämningen dålig och personalen beslutade sig för att sätta Ikeamördaren i isoleringscell.

Abraham Ukbagabir visar för polisen hur han högg.
Foto: Polisen

Anstalten försökte utreda vässade tandborsten

Efter att den vässade tandborsten upptäcktes så genomförde fängelset förhör och visitationer för att utreda vad som hänt. Efter två dygn släpptes Ukbagabir ut från sitt bostadsrum "med anledning av att avskiljande inte längre bedöms nödvändigt", som det står i beslutet.

Innan Abraham Ukbagabir flyttades till Hall så var han placerad på Tidaholmsanstalten, där personal inte vågade släppa ut honom bland medfångar efter att han blivit attackerad i ett samtalsrum.

Och innan han flyttades till Tidaholm hade han blivit misshandlad på anstalten Salberga.

Här tar Abraham Ukbagabir knivarna på Ikea före attacken.
Foto: / POLISEN

Abraham Ukbagabirs advokat: "Väldigt illa"

Innan Salberga så var han placerad på anstalten Kumla varifrån han fick flyttas efter att allvarliga hot riktats mot honom.

– Det är naturligtvis väldigt illa. Det är Kriminalvården som ska se till att människor är säkra, förhållandevis i alla fall. Men det finns väl ingen hundraprocentig säkerhet på de här anstalterna, har Per-Ingvar Ekblad, Ukbagabirs advokat, tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.