Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeamördaren har isolerats i fängelset

Ikeamördaren Abraham Ukbagabir, 37, har isolerats efter att en slipad tandborste hittades på hans avdelning
Foto: Pontus Lundahl/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Abraham Ukbagabir mördade två personer på Ikea i Västerås i augusti 2015.
Foto: Polisen

Ikeamördaren Abraham Ukbagabir, 37, fick isoleras efter att kriminalvårdare hittade en slipad tandborste på hans avdelning på Hallanstalten.

Den livstidsdömde dubbelmördaren har fått byta fängelse tre gånger efter att ha blivit misshandlad och hotad vid upprepade tillfällen.

"Personalen upplever i övrigt dålig stämning", står det i Kriminalvårdens beslut.

I förra veckan så isolerades Abraham Ukbagabir, dömd till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea i augusti 2015, och de andra på hans avdelning efter att personal hittade att en vässad tandborste i lokalerna på högsäkerhetsfängelset Hall.

Hotbilden för hög på Tidaholm

"Avdelningen är sedan tidigare konfliktfylld och personalen upplever i övrigt dålig stämning för närvarande", skriver Kriminalvården i sitt beslut.

I november förra året flyttades Ikeamördaren till anstalten Hall efter att ha blivit attackerad i ett samtalsrum på högsäkerhetsfängelset Tidaholm. På Tidaholmsanstalten vågade inte personalen släppa ut honom bland medfångar på nytt.

Ukbagabir har tidigare fått byta anstalt efter att ha blivit misshandlad på fängelset i Salberga och innan dess utsattes han för allvarliga hot på anstalten i Kumla.

Advokaten om Ukbagabirs situation: "Oacceptabel"

De slumpmässiga knivmorden som drabbade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son, två vanliga kunder som befann sig på fel plats vid fel tid, har väckt medfångarnas avsky.

Livstidsfången tycks ha blivit en levande måltavla på anstalterna och advokat Per-Ingvar Ekblad har tidigare kallat klientens situation "oacceptabel".

– Det är naturligtvis väldigt illa. Det är Kriminalvården som ska se till att människor är säkra, förhållandevis i alla fall. Men det finns väl ingen hundraprocentig säkerhet på de här anstalterna, sa Per-Ingvar Ekblad till Expressen.

Fängelset utreder tandborsten

Efter att den vässade tandborsten upptäcktes så genomförde fängelset förhör och visitationer för att utreda vad som hänt. Efter två dygn släpptes Ukbagabir ut från sitt bostadsrum "med anledning av att avskiljande inte längre bedöms nödvändigt", som det står i beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.