En person ska ha ringt in ett hot mot Ikea i Erikslunds shoppingcenter. Foto: David SjöstrandEn person ska ha ringt in ett hot mot Ikea i Erikslunds shoppingcenter. Foto: David Sjöstrand

En person ska ha ringt in ett hot mot Ikea i Erikslunds shoppingcenter.

 Foto: David Sjöstrand
Hela Erikslunds shoppingcenter har evakuerats efter ett hot. Foto: David SjöstrandHela Erikslunds shoppingcenter har evakuerats efter ett hot. Foto: David Sjöstrand

Hela Erikslunds shoppingcenter har evakuerats efter ett hot.

 Foto: David Sjöstrand
William Arwand, 33, befann sig i varuhuset när det utrymdes. Foto: PrivatWilliam Arwand, 33, befann sig i varuhuset när det utrymdes. Foto: Privat

William Arwand, 33, befann sig i varuhuset när det utrymdes.

 Foto: Privat
William Arwands egen bild på hur varuhuset utryms. Foto: PrivatWilliam Arwands egen bild på hur varuhuset utryms. Foto: Privat

William Arwands egen bild på hur varuhuset utryms.

 Foto: Privat
Rebecca, 15, var på Ikea med en kompis när det utrymdes. Foto: PrivatRebecca, 15, var på Ikea med en kompis när det utrymdes. Foto: Privat

Rebecca, 15, var på Ikea med en kompis när det utrymdes.

 Foto: Privat

Ikea utrymt efter hot mot shoppingcenter

Publicerad

Erikslunds shoppingcenter och Ikea i Västerås evakuerades på grund av ett hot på söndagen.

Polisen finkammade lokalerna i jakt på ett misstänkt föremål som en person ringt in om.

– Det är ett hot som har ringts in, vad hotet avser kan jag inte säga, sa Johanna von Wowern på polisen i Västmanland.

Larmet kom till polisen och räddningstjänsten vid 13.30-tiden på söndagen. Enligt lokaltidningen VLT berodde evakueringen på en misstänkt explosion.

Polisen bekräftade för Expressen att man jobbade med ett ärende. Man dementerade dock att det rörde sig om en explosion. Händelsen rubricerades som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Shoppingcentret är utrymt. Det ringdes in ett hot och vi tog det säkra före det osäkra. Vi har inga uppgifter om någon explosion. Det har ringts in och vi valde att utrymma lokalen, sa Johanna von Wowern, pressekreterare på polisen i Västmanland.

– Det första steget är att utrymma. Jag har inga uppgifter om att bombgruppen ska vara tillkallad.

Allmänfarlig ödeläggelse

Polisen ville inte kommentera om hotet riktats mot en specifik butik, eller om det uttryckligen handlade om en bomb.

– Jag kan inte gå in på de detaljerna, det har inkommit ett samtal. Jag kan inte säga om det handlar om en bomb eller något annat, sa Johanna von Wowern.

Polisen sökte igenom hela shoppingcentret under eftermiddagen. Först efter klockan 16 kunde de kunder som parkerat sina bilar i garaget köra hem.

Ikea utrymdes

Både räddningsfordon, polis och ambulans fanns på plats utanför det utrymda shoppingcentret.

– Vi fick uppfattningen att det handlar om någon typ av bombhot, sa Gunnar Henriksson på räddningstjänsten till lokaltidningen VLT.

Bland butikerna vid handelsområdet finns ett Ikea-varuhus, som utrymdes.

– Jag kan bekräfta att man vid halv två-tiden i samråd med polisen beslutade att utrymma Erikslunds köpcentrum och Ikea I Västerås, sa Tina Kardum Sunnemark, kommunikationschef på Ikea.

Hon hänvisade övriga frågor till polisen. Ikea meddelade sedan att varuhuset skulle hålla stängt resten av dagen.

 

 

Ikea evakueras? #ikeavästerås #Ikea

Posted by William Arwand on Sunday, January 10, 2016

 

 

William på Ikea: "Låste alla dörrar"

Kunden Martin Schemat, 22, var på väg från kassorna på Ikeas nedervåning till restaurangen på övervåningen när ett meddelande gick ut i högtalarna.

– Helt plötsligt började det ringa i högtalarna, om att det var tekniskt fel och att vi skulle utrymma. Sen såg vi poliser och blev fundersamma, att de skulle ha kommit på grund av ett tekniskt fel. Sen var det bara att gå ut, säger han.

Även William Arwand, 33, var inne i varuhuset när det utrymdes.

– Vi var på väg ut, då kom det massa polisbilar. De blockerade alla ingångar och låste alla dörrar och även personal fick utrymmas också. Vi frågade polismannen där också vad som hände men fick inget svar, berättar William.

Enligt honom var det aldrig någon panik på platsen

Rebecca, 15, var på shoppingcentret med en kompis när området började utrymmas.

– När vi kom ut stod det polisbilar vid båda utgångarna och så kom det poliser med blåljus, flera stycken, säger Rebecca.

Hittade inget

Polisen meddelade klockan 17.41 att shoppingcentret hade genomsökts, att de inte hittat något misstänkt och att avspärrningarna hävts.

Brottsrubriceringen utreds nu vidare som olaga hot mot grupp. Ingen misstänkt har gripits.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag