Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skulle bli först i världen – läggs ner

Det nya Ikeavaruhuset i Kållered blir inte som man först tänkt.
Foto: Ikea
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Det skulle bli världens första robotlager på ett Ikeavaruhus. 

Men nu läggs det unika projektet i Kållered ner. 

– Även om vi är väldigt nära så har vi beslutat att avsluta, säger utvecklingschefen Reza Shomali till Mölndals-Posten

Invigningen av Ikea i Kållered har skjutits upp flera gånger på grund av tekniska problem. 

Nu står det klart att det påbörjade robotlagret – det som skulle bli först i världen – läggs ner. Anledningen ska enligt utvecklingschefen vara att företaget inte har den tid som krävs för att nå kvaliteten man hade önskat. 

– För att vi ska kunna garantera en bra kvalitet för våra kunder kräver vi en stabil drift på mycket hög nivå. Detta mäter vi i antal stopp och potentiell väntetid för våra kunder. Vi har löpande förbättrat driften under de senaste månaderna. Men vi har inte nått den kvalitet som vi själva kräver för att kunna garantera att vi möter våra kunders förväntningar, säger Reza Shomali till Mölndals-Posten. 

Robotlagret i Kållered läggs ner.
Foto: Ikea

Skulle förenklat köpupplevelsen

Ett robotlager är tänkt att förenkla och förhöja köpupplevelsen för kunderna. Bland annat genom digitala lösningar som gör att kunden kan betala i en app och lämna butiken genom expressutgångar. 

Lagret ska också vara helt automatiserat och skötas av en robot. En lösning som Ikea fortfarande vill utveckla – men det blir alltså inte i Kållered. 

– Vi kommer att ersätta det automatiska robotlagret med en mer konventionell lösning, men vi är väldigt stolta över det arbete vi lagt ner för att utveckla detta. Det är helt unikt och vi kommer att fortsätta den utvecklingen, men inte i Kålleredsvaruhuset och det beklagar vi givetvis, säger Reza Shomali till Mölndals-Posten. 

Det gamla Ikeavaruhuset i Kållered håller öppet än.
Foto: NORA LOREK

Oklart när öppningen sker

När ska då det nya varuhuset öppna? Något nytt datum är inte satt, men förhoppningen är att det sker runt årsskiftet 2022-2023. 

Det är heller inte fastställt var i världen som Ikeas första robotlager kommer att byggas i stället. 

I höstas meddelade presschefen Mattias Hennius att öppningsdatumet skulle presenteras så fort som möjligt. 

– Så snabbt och snart vi känner oss trygga med att kunna erbjuda den nya köpupplevelsen så kommer vi kunna kommunicera det, sa han till GT då. 

Tills vidare håller det gamla Ikeavaruhuset i Kållered öppet som vanligt. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.