Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea raderade kvinnor i katalog i Saudiarabien

Här är uppslaget i den svenska katalogen...
... och här är uppslaget i katalogen från Saudiarabien. Klicka vidare i bildspelet för att se alla exempel från IKEA:s katalog.
1 / 32

Ikea raderar kvinnorna i Saudiarabien.

I möbeljättens kataloger i den arabiska diktaturen är alla kvinnor bortplockade, avslöjar Metro.

– Jag tycker att svenskt näringsliv ska hålla sig till de etiska regler som finns, säger den tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström till tidningen.

Metro 1 oktober.

Ikea-katalogen visar upp det svenska möbelföretagets produkter i stiliserade miljöer - och ser i princip likadan ut i alla länder.

I den svenska katalogen porträtteras vuxna och barn bland företagets möbler.

Men i Saudiarabien, där Ikea har tre varuhus, är det något som saknas - kvinnorna.

Tidningen Metro avslöjade först att kvinnorna saknas i katalogen. Och när Expressen går igenom hela katalogen ser vi att de allra flesta kvinnor är borta.

- Jag känner inte till det alls. Du får ringa till Ikea Saudiarabien, säger Sara Carlsson, pressansvarig för Ikea Sverige.

Expressen har sökt Ikea Saudiarabien för en kommentar.

"Bedrövligt exempel"

Ikeas katalog får också kritik i Sverige.

- Jag tycker att svenskt näringsliv ska hålla sig till de etiska regler som finns. Man ska inte medverka till att saluföra och försälja sina produkter på ett sätt som diskriminerar kvinnor, säger den tidigare jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström till Metro.

- De här bilderna är ytterligare ett bedrövligt exempel på att som visar att det är lång väg att vandra när det gäller jämställdhet mellan kvinnor och män i Saudi, säger handelsminister Ewa Björling (M) till Metro.

Får inte köra bil

Saudiarabien är en absolut monarki.

Kvinnor tillåts inte köra bil eller ens lämna hemmet utan en manlig släkting. Enligt det svenska utrikesdepartementets rapport från 2011 om mänskliga rättigheter i landet förblir kvinnor diskriminerade.

"Omfattande traditionsbundna och juridiska restriktioner inskränker kvinnors rörelsefrihet, ställning inom familjerätten och det politiska livet, liksom kvinnors möjlighet till arbete", står det.

Men enligt Metro finns det inget förbud mot att avbilda kvinnor i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.