Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea-mördaren vill flyttas till Eritrea

Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir vill avtjäna sitt straff i hemlandet Eritrea.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Bilder ur förundersökningen visar hur Abraham Ukbagabir beväpnar sig med kniv inne på Ikea.
Foto: / POLISEN

Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir vill avtjäna sitt straff i hemlandet Eritrea, skriver Aftonbladet.

Ukbagabir är dömd till livstids fängelse för morden på två personer inne på ett Ikeavaruhus i Västerås i augusti 2015.

I augusti 2015 mördades en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son inne på Ikea-varuhuset i Västerås.

Abraham Ukbagabir högg ihjäl de båda med en kniv som han tagit från husgerådsavdelningen på varuhuset, därefter högg han sig själv med kniv i magen.

Ukbagabir dömdes till livstids fängelse för dubbelmordet. I oktober förra året misshandlades han inne på Salabergaanstalten – och blixtflyttades till Tidaholmsfängelset.

Advokat Ekblad: "Hade jag ingen aning om"

Advokat Per-Ingvar Ekblad, som försvarade Abraham Ukbagabir under rättegångarna kände inte till sin klients vilja om att bli överflyttad.

– Det hade jag ingen aning om. Min spekulation är, att det får man väl i så fall hjälp om att ansöka om med hjälp av en kontaktperson inom Kriminalvården.

Han har råkat illa ut i fängelset några gånger – tror du att det är bra om han får avtjäna straffet i sitt hemland?

– Jag vill inte spekulera om det, för jag har ingen aning om vad det beror på, säger Per-Ingvar Ekblad.

Fick avslagsbeslut samma dag

Den eritreanske medborgaren Abraham Ukbagabir hade samma dag fått ett avslagsbeslut på sin asylansökan när han attackerade mamman och hennes son inne på Ikea. Vid tiden för morden bodde han på ett asylboende i Arboga. Drygt en timme före dubbelmordet hade Abraham Ukbagabir lämnat Migrationsverkets lokaler, där han hade fått det slutliga beskedet.

Under rättegången, sa mannen:

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.