Abraham Ukbagabir dömdes i oktober till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea i somras. Foto: Polisen

Abraham Ukbagabir dömdes i oktober till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea i  somras.

 Foto: Polisen

Ikea-mördaren överklagar domen

Publicerad

Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir, 36, överklagar sin livstidsdom till Högsta domstolen.

Abraham Ukbagabir dömdes i oktober till livstids fängelse för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras. Nu vädjar han om sänkt straff till Högsta domstolen.

Offren var från en by i trakterna av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås. Den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son var på Ikea för att handla saker till sonens nya bostad när den eritreanska medborgaren Abraham Ukbagabir, som bara en dryg timme tidigare fått avslag på sin asylansökan, högg dem med en kökskniv som han plockat på sig på varuhusets husgerådsavdelning.

Ukbagabir: "Alla andra får stanna"

Han beskrev att han kände sig kränkt och att morden blev hans hämnd.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack, förklarade han under rättegången i Västmanlands tingsrätt.

Kvinnan dog av ett kraftigt hugg medan sonen träffades av kniven flera gånger. Efter dådet högg mördaren sig själv med kniven, men överlevde.

Livstid och utvisning

Hovrätten gick i december på samma linje som tingsrätten och dömde Ukbagabir till livstids fängelse och utvisning.

"Abraham Ukbagabir har beväpnat sig med två knivar och med avsiktsuppsåt dödat två personer. Angreppssättet och det kraftiga respektive omfattande våld som Abraham Ukbagabir utsatt sina offer för är i sig försvårande. Gärningarna har dessutom föregåtts av planering och måste ha inneburit svår dödsångest för offren, i synnerhet för "N N" (sonen, red:s anm.). Omständigheterna vid gärningarna talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid." skrev hovrätten i domen.

Nu bestrider han att han haft för avsikt att döda och yrkar, liksom i hovrätten, på att han ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död i två fall. Ukbababir vill att HD dömer honom till ett tidsbestämt straff och häver utvisningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag