Ikea-mördaren överklagar domen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Abraham Ukbagabir dömdes i oktober till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea i  somras.
Foto: Polisen

Ikea-mördaren Abraham Ukbagabir, 36, överklagar sin livstidsdom till Högsta domstolen.

Abraham Ukbagabir dömdes i oktober till livstids fängelse för dubbelmordet på en mamma och hennes son på Ikea i Västerås i somras. Nu vädjar han om sänkt straff till Högsta domstolen. 

Offren var från en by i trakterna av Skellefteå och hade besökt sommarstugan i Västerås. Den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son var på Ikea för att handla saker till sonens nya bostad när den eritreanska medborgaren Abraham Ukbagabir, som bara en dryg timme tidigare fått avslag på sin asylansökan, högg dem med en kökskniv som han plockat på sig på varuhusets husgerådsavdelning. 

Ukbagabir: "Alla andra får stanna"

Han beskrev att han kände sig kränkt och att morden blev hans hämnd.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack, förklarade han under rättegången i Västmanlands tingsrätt.

Kvinnan dog av ett kraftigt hugg medan sonen träffades av kniven flera gånger. Efter dådet högg mördaren sig själv med kniven, men överlevde. 

Livstid och utvisning

Hovrätten gick i december på samma linje som tingsrätten och dömde Ukbagabir till livstids fängelse och utvisning.

"Abraham Ukbagabir har beväpnat sig med två knivar och med avsiktsuppsåt dödat två personer. Angreppssättet och det kraftiga respektive omfattande våld som Abraham Ukbagabir utsatt sina offer för är i sig försvårande. Gärningarna har dessutom föregåtts av planering och måste ha inneburit svår dödsångest för offren, i synnerhet för "N N" (sonen, red:s anm.). Omständigheterna vid gärningarna talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid." skrev hovrätten i domen.

Nu bestrider han att han haft för avsikt att döda och yrkar, liksom i hovrätten, på att han ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död i två fall. Ukbababir vill att HD dömer honom till ett tidsbestämt straff och häver utvisningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.