Liv i lyx, eller? Ingvar Kamprad har lyxbostäder på flera håll, samtidigt som han odlar myten om sig själv som snål.
Liv i lyx, eller? Ingvar Kamprad har lyxbostäder på flera håll, samtidigt som han odlar myten om sig själv som snål.

Ikea-Kamprads lyxvillor

Publicerad
Uppdaterad
 • Han vägrar taxi och åker kommunalt.
  Han återanvänder gamla tepåsar.
  Han tackar nej till fina middagar - för att äta sin medhavda matsäck.
 • Myterna om Ikeamiljardären Ingvar Kamprads snålhet är lika många som populära.
  Men stämmer de med verkligheten? Eller är de rena PR-trick?
 • Med vingård i Frankrike, lyxvilla i Schweiz och en herrgård i Småland tycks Ingvar Kamprad ändå njuta av sin enorma förmögenhet.
  Dagens Nyheter publicerade i fredags en granskning av Ingvar Kamprads bostadsförhållanden. Mannen som ofta framställer sig själv som enkel och sparsam har i alla fall inte snålat i valet av privata fastigheter:
 • En vingård i Frankrike, värd 30 miljoner kronor.
 • En lyxvilla i Schweiz, värd 20 miljoner kronor.
 • En herrgård i Småland, med ett taxeringsvärde på 6,8 miljoner kronor. En före detta Ikea-chef, som vill vara anonym, säger till DN: - Kamprads snålhet är ett spel för galleriet. Han är en man med dubbla bottnar. Det är klart att han lever ett anständigt liv, som det anstår en miljardär. Anställda på Ikea i Kungens Kurva får inte tala fritt med medierna. Men anonymt vittnar några för Expressen om sin bild av företagets grundare: - Han var här en gång och frågade om kunderna var nöjda. Jag sa "ja" och då blev han glad, berättar en ung kvinna. En annan kvinna i personalen berättar om hur Ingvar Kamprad besökt dem, iklädd träskor och flanellskjorta. På vägen ut köpte han en varmkorv för fem kronor. Han betalade ur egen ficka. Kamprad har sparsamheten i sig, från grunden, tror kvinnan. Herrgård i Småland plus tillhörande "Sjöstugorna" Boendeyta: 290 kvadratmeter. Mark: 240 hektar. Taxeringsvärde: 6,8 miljoner. Ägare: Familjen Kamprads bolag, Ikano. Köpt: 1968.

  "Sjöstugorna" ligger intill herrgården. Där bor Kamprads tre söner under somrarna.

  "Det snålas inte"

  - Tror folk på det där? Det är en skröna, en saga, säger hennes manlige kollega. - När han kommer hit på besök kallas all personal in för att det ska vara extra fint, då snålas det inte från det hållet. Annars räknar de timmar och minuter, säger han. Kunden Johan Hübsch, 32, träffade Ingvar Kamprad när han arbetade på en fabrik som tillverkar produkter åt Ikea. - Alla chefer hade klätt upp sig för att gå ut och äta. Men Ingvar tyckte att det var bättre att satsa pengarna på utveckling av företaget. Han hade med sig bredda mackor och de fick ställa in middagen. Lyxvilla i Schweiz Totalyta: 435 kvadratmeter. Värdering: 20 miljoner kronor. Ägare: Ikea S.A. Köpt: 1979.

  Tog tunnelbanan

  Många är historierna om hur världens kanske rikaste man fortfarande håller hårt i kronor och ören. Hur han bor på billiga hotell och reser ekonomiklass. I våras besökte Kamprad varuhuset i Kungens kurva i Stockholm. Han tog tunnelbanan till Skärholmen och därefter Ikeabussen den sista sträckan. "Jag har ju pensionärskort, billigare kan det inte bli. Det tog mindre än en timme, så taxi hade knappast gått snabbare", förklarade Kamprad efteråt. Men sitt val av bostäder vill Ingvar Kamprad inte kommentera. Enligt DN har vingården både tennisbana, swimmingpool och anställd personal.

  Dyrt med cola

  Samtidigt tycker Kamprad att det är för dyrt att ta en Coca-Cola ur hotellens minibarer. Och skulle han mot förmodan göra det ersätter han den med en billigare från snabbköpet. Sägs det. Varför vill Ingvar Kamprad ge bilden av sitt liv som enkelt och utan minsta flärd? Enligt DN-journalisten Bernt Hermele är skälet uppenbart: "Om Ikeas 76 000 anställda får klart för sig att grundaren lever ett hyfsat miljadärsliv slutar också de att gneta med företagets resurser", skriver han. Det håller inte Ulf Bernitz, professor i juridik och varumärkesexpert, med om. - Jag tror inte betydelsen är så stor, vad han gör privat. Kamprad är verksam över hela världen i dag och jag vet inte i vad mån de känner till honom internationellt. Jag kan personligen inte tycka att det är något fel om en person med hans ekonomi köper några fastigheter, säger Bernitz till Expressen. Men Göran Garberg, varumärkesexpert, tror tvärtom att Kamprads privatliv har stor betydelse för företaget. - Absolut. Människor kan inte göra skillnad på honom som företagsledare eller som privatperson. Gör han bort sig privat får det en konsekvens för varumärket, säger Garberg till Expressen. Däremot tycker inte Göran Garberg att fastigheterna är något att reagera över. - Jag kan inte uppröras över de exemplen. Karln måste ju få leva och bo i nåt annat än ett tält. Om han däremot åkte runt i dyra bilar och levde lyxliv, då skulle man tappa förtroende för honom - men han gör ju inte det, säger han. Vingård i Frankrike Mark: 17 hektar. Värdering: 30 miljoner kronor. Ägare: Familjen Kamprads bolag, Ikano. Köpt: omkring 1990.

  Ikea tål smällar

  Skulle Ingvar Kamprad göra bort sig på något sätt påverkar det förtroendet för företaget - men bara kortvarigt. - Ett starkt varumärke har en väldigt stark kondition, det tål en smäll och reser sig ganska snabbt och är tillbaka på banan igen, säger Göran Garberg. Som exempel nämner han avslöjandet att Kamprad haft nazistsympatier. - Då trodde jag att Ikea skulle få en riktig snyting men det blev inte särskilt stor effekt eftersom företaget är så starkt och Kamprad är så i hjärtat av svenska folket. Det ska mer till, säger Garberg. Så om Ingvar Kamprads snålhet är äkta - hur kan det komma sig att en miljardär bryr sig om en kostnad för en läskburk?

  Ett val av livsstil

  Det handlar om valet av livsstil, menar Britt af Klinteberg, professor i psykologi. Hon säger till Expressen: - Man har ett visst sätt att fungera bra på. Vissa är impulsiva och gillar när det är kul och spännande och slösigt. Andra tycker att det är spännande att klara sig utan att ha något omkring sig. Och den personliga läggningen är inte mycket att göra åt, menar Britt af Klinteberg. - Man har sitt sätt och det är oberoende av vad som finns runtomkring. Det ligger väldigt djupt, säger hon. Dessutom, Ingvar Kamprads fastigheter skulle kunna vara ett tecken på - snålhet. - Om han har väldigt fina hus är det säkert bra kapitalplaceringar, investeringar. Jag är övertygad om att den gode Ingvar Kamprad gör bra affärer på hus också, säger Mats Urde, ekonomie doktor vid Lunds universitet, till Expressen.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag