Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ikea återkallar lampa efter ettårings död

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lampan Smila.
Foto: Ikea

Ikeas beslut att återkalla lampserien Smila, som är tänkt för barnrum, föregicks av att ett 16 månader gammalt barn dött och ett 15 månader gammalt barn skadats svårt vid olyckor där lampmodellen var involverad.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ikea skickade under onsdagen ut ett pressmeddelande om att alla lampor av modellen Smila som sålts i världen, från 1999 till 2013, återkallas. Totalt är det 23 miljoner lampor som sålts över hela världen.

Kunder uppmanades i meddelanden att sluta använda lampan och kontakta Ikea för att få väggfästen för lampans sladd.

Det som inte framgick av pressmeddelandet var att ett barn dött och ett skadats allvarligt i olyckor med lampans sladd. Ett 16 månader gammalt barn avled efter att ha trasslat in sig i sladden och ett 15 månader gammalt barn ströps nästan efter att ha lindat in sig i sladden. I båda fallen har barnen själva lyckats dra in lampans sladd i sina spjälsängar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.