Iiris har inte tvättat håret på 2 år – så ser det ut i dag

Iiris har aldrig ångrat beslutet att kasta schampoflaskan.
Foto: Privat/instagramIirislenniewriter
Det tog några veckor, sedan var håret inte fett längre, säger hon.
Foto: Privat/instagramIirislenniewriter

Iiris Heikkinen, 24, beslutade sig för att skippa schampot. 

För två år sedan.

– När jag berättar för folk är de förvånade över hur hälsosamt och rent hår jag har, säger hon.

24-åriga Iiris Heikkinen från kommunen Enare i Lappland, Finland, brukade rengöra håret med schampo och balsam flera gånger i veckan, men fick alltid torr och kliande hårbotten. 

Men för två år sedan fick hon upp ögonen för den så kallade No 'poo-metoden, som går ut på att skippa gifterna i hårprodukter som schampo och balsam, skriver Mirror.

– Efter bara några veckor av ”nopoo”-metoden slutade kliandet. Det var en period när mitt hår såg fett ut men jag härdade igenom det och det gick snart tillbaka till normalt, säger hon till nyhetsbyrån Press Association.

I september 2017 kastade hon schampot och balsamet för gott. 

https://www.instagram.com/p/BsyJxyblUSQ/

Sköljer med bara vatten

I dag är det enda hon behöver vatten – och lite kokosolja en gång varannan månad, säger hon. Vill hon fixa håret lite extra använder hon talkpulver. I dag tycker hon att hennes hår känns både fylligare och lockigare. Hon har skrivit om förvandlingen på sin blogg. 

 – Nu när folk träffar mig har de ingen aning om att jag inte använder schampo. När jag berättar för folk är de förvånade över hur hälsosamt och rent hår jag har, säger hon till nyhetsbyrån. 

De två senaste åren har hon knappt fått någon kritik över sitt val. Men berättar om en gång då en vän frågade henne om hennes hår luktade. 

– Det verkar vara en vanlig missuppfattning. Det är så klart svårt att lukta i sin egen hårbotten, men för mig lukar det helt neutralt och jag har absolut aldrig fått några kommentarer om det, säger hon.

Alla är olika

Iiris har länge varit miljömedveten och innan hon gick över till att kasta rengöringsprodukterna använde hon ekologiskt schampo och balsam. Men även det irriterade hennes hårbotten, säger hon enligt Mirror. 

Hon peppar gärna andra att våga prova att skippa kemikalierna, men påpekar samtidigt att den kanske inte passar alla. 

– Jag älskar No 'poo-metoden, men jag förstår att allas hår och livsstil är olika så jag kan inte säga att det är någonting som passar alla. Är du till exempel någon som tränar jättemycket och svettas mycket kanske det inte funkar att bara använda vatten för dig. Men sån är inte jag.

Men själv är hon fortfarande nöjd över beslutet hon tog för två år sedan, och tror inte att hon någonsin kommer börja med schampo igen. 

– Det har gjort mitt liv så mycket lättare, jag kan resa utan att tänka på att ta med mig hårprodukter och det är bra för miljön att dra ner på plast, säger hon. 

https://www.instagram.com/p/Bx7W3GvgNE7/

No poo'

No poo' metoden är ett samlingsbegrepp för hårvård utan schampo. 

Oftast undviker personer som använder metoden även balsam. 

Tanken är att schampo och balsam innehåller rengörande medel som tar bort skalpens naturliga oljor och torkar ut både hår och hårbotten. 

Det finns flera sätt att i stället rengöra håret enligt metoden. Vanligt är att använda bikarbonat eller äppelcidervinäger, men vissa sköljer endast håret med vatten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.