Mannen som attackerade en fransk polisstation ska ha sökt asyl i Sverige tidigare Foto: RP OnlineMannen som attackerade en fransk polisstation ska ha sökt asyl i Sverige tidigare Foto: RP Online
Mannen som attackerade en fransk polisstation ska ha sökt asyl i Sverige tidigare Foto: RP Online
Här syns han liggandes utanför polisstationen i Paris. Foto: AP TT NYHETSBYRÅNHär syns han liggandes utanför polisstationen i Paris. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Här syns han liggandes utanför polisstationen i Paris. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen attackerade en polisstation den 7 januari Foto: Lionel BonaventureMannen attackerade en polisstation den 7 januari Foto: Lionel Bonaventure
Mannen attackerade en polisstation den 7 januari Foto: Lionel Bonaventure

Ihjälskjutne mannen sökte asyl i Sverige

Publicerad

Mannen som sköts ihjäl av polisen i Paris den 7 januari hade sökt asyl i sju länder – bland annat Sverige.

– Gärningsmannen har använt minst 20 identiteter runtom i Europa, säger Uwe Jacob, presschef vid polisen i tyska Nordrhein-Westfalen, till Huffington Post.

I Sverige ska han ha kallat sig Nika Khechuasvili och uppgett att han var 20 år.

Tysk och fransk säkerhetstjänst har samma uppfattning: Mannen som attackerade en fransk polisstation på årsdagen av Charlie Hebdo-attentatet var inte knuten till något terrornätverk, utan var en ensam mördare.

Det uppger bland andra franska Huffington Post med hänvisning till AFP.

– Under de senaste två veckorna har vi i hans omgivning inte upptäckt något som tyder på att han tillhör ett islamistiskt nätverk ... Vi uteslut från och med i dag att han kan ha haft ett nätverk, säger Uwe Jacob, presschef vid polisen i tyska Nordrhein-Westfalen.

Mannen har använt omkring 20 identiteter.

"Minst 20 identiteter"

Han hade ansökt om asyl i sju länder sedan 2011 – bland annat Sverige.

– Gärningsmannen har använt minst 20 identiteter runtom i Europa, ibland ganska lika varandra, och har uppgett olika nordafrikanska länder som födelseort. I Sverige registrerade han sig som georgier, i Frankrike som irakier, säger Uwe Jacob till Huffington Post.

Flera medier, bland andra bild.de, uppger att han i Sverige kallade sig Nika Khechuasvili och var född 1995. Ett namn han även använt i Tyskland.

I Sverige ska han ha sökt asyl i mars 2014.

Eftersom myndigheterna har registrerat hans fingeravtryck kan man nu fastställa att det handlar om en enda person.

– Vi vet alltså nu att det handlar om en kriminell person som är känd för vapenbrott, narkotikabrott, misshandel och sexuella ofredanden, säger Uwe Jacob och tillägger att mannen också var brottsmisstänkt i Frankrike och Luxemburg.

Attackerade poliser – sköts

Mannen som nu med stor sannolikhet är identifierad som Tarek Belgacem ska ha tunisiskt ursprung.

Den 7 januari i år attackerade han springande en polisstation i Paris 18:e arrondissement och skrek "Allah Akbar".

Poliserna som stod på vakt avlossade tre skott mot den attackerande mannen. Han avled direkt på trottoaren av sina skador.

Det stod klart redan från början att han inte var en terrorist knuten till en organisation. Enligt de första uppgifterna var han en 20-åring från Marocko som 2013 gripits för stöld, något som alltså visade sig vara fel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag