Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Igor förlorade sin fru och dotter i attacken

Huset jämnades vid marken i Putins invasion, Igor Mosjajev gräver med bara händerna efter några sista minnen av familjens liv tillsammans.
Igor grävdes fram ur rasmassorna
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Katia förlorade sin pojkvän i attacken.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

MARKHALIVKA. I resterna av sitt utbombade hus gräver Igor Mosjajev med bara händerna efter några sista minnen av familjens liv tillsammans.

Hans hustru Anna, hans 12-åriga dotter Masja och ytterligare fyra familjemedlemmar dog här i går när ett ryskt stridsplan släppte en bomb rakt genom taket på deras hus.

– Hälsa Putin, den jäveln! säger Igor Mosjajev.

Familjen Mosjajev hade samlats i huset på landet i samhället Markhalivka för att söka skydd undan striderna som kom allt närmare hemmet i huvudstaden Kiev. I går beslöt man att några i familjen skulle åka tillbaka för att hämta en del kvarlämnade saker. Strax efteråt släppte ett ryskt stridsplan en bomb rakt på familjens hus.

När Expressen kommer fram till platsen ligger pappan Igor Mosjajev på knä i bråten och gräver med bara händerna. Hans ena kind är blåslagen och svullen, annars klarade han sig som av ett under utan allvarliga fysiska skador.

– De grävde upp mig där borta någonstans, säger han och visar med handen.

– Två barnbarn är vid liv men min fru och min dotter dog, säger han. 

När Igor låg begravd under rasmassorna lyckades han få fram sin mobiltelefon och ringa en granne som kom och hjälpte till att gräva fram honom. De två överlevande barnbarnen var också fastklämda. 

Hunden känner på sig at något är fel och försöker trösta Igor.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Bomben träffade en av villorna i området som pulvriserades sönder och samman.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Man kan säga att jag kom tillbaka från den andra sidan, säger Igor Mosjajev.

Han är förtvivlad, och rasande. 

– Hälsa Putin, ett stort hej till Putin, säger han sammanbitet. 

Hans dotter hette Masja och var tolv år. Hon var handikappad sedan en tidigare olycka.

Igors fru Anna och dottern Masja, 12, dog.
Foto: Privat
Foto: Igor Mosjajev och hans fru Anna, 46, som dödades.

Familjens hus är helt borta. I det som en gång var vardagsrummet finns nu en djup krater fylld med isolering, plankor och tegelstenar.  Och resterna av deras liv. Fotografier, ett par strumpor, papper och böcker, en blodig tvättmaskin. 

Av de bilar som stod på gatan finns bara förkolnade plåtrester kvar. I husen runtomkring har väggarna rasat in och taken har blåst av. 

Igor gräver i rasmassorna med bara händerna.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Sex personer från samma familj dog.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

– Man vill ha fred och gott åt alla, men Putin den jäveln ... gör en massa skit. Jag vet inte ens vad jag ska säga.

Förutom hans dotter och hans hustru Anna, 46, dödade den ryska bombattacken också hans svärmor, två svärsöner och en av hustruns väninnor.

– Det här är inget jag önskar ens min fiende. 

Igors dotter Daria Kormilenko lever. Hennes make Dima, 27, dog i bombattacken och deras två barn Sasha, 7, och Lesha, 8, kunde grävas fram med lindriga skador.
Foto: Privat

Attacken skedde under fredagseftermiddagen. Kropparna har redan förts bort till bårhuset. De två barnbarnen Sasja och Lesja, sju och åtta år, är bara lindrigt skadade och vårdas nu på sjukhuset i närliggande staden Vasylkiv. 

I huset bodde totalt elva personer från samma familj, nio var hemma när bomben träffade.

Katja, 23, överlevde. Hon var en av de två som åkt till Kiev för att hämta några sista saker från lägenheten. 

– Min pojkvän dog här, säger hon. 

Det är fullt med blod på tvättmaskinen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Hon går runt i resterna i huset och plockar upp några bilder från ett fotoalbum. En vän ringer på mobilen. Gråtande berättar hon vad som hänt. 

– Vi planerade att åka, men vi kunde inte bestämma oss om vi skulle göra det eller stanna kvar här. Det är ett rent under att vi överlevde, säger hon. 

Varför det ryska stridsplanet valde att bomba deras hus är oklart. Men enligt en representant för hemvärnet släppte det ryska planet två bomber. Den andra hamnade i ett kärr utan att orsaka några skador. En teori är att piloten gjorde sig av med last för att kunna undkomma jagande ukrainska plan. 

Samtidigt som vi rapporterar från det sönderbombade huset i Markhalivka kommer nya attacker mot civila i närliggande staden Bila Tserkva. De första rapporterna talar om bostadshus i ruiner och räddningsarbetare desperat letande efter överlevande. 


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa – se till att du har Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Mattias Carlsson och Niclas Hammarström på plats i Ukraina.
Foto: Niclas Hammarström

Rysk bomb slog ner på bostadshus

Rysk bomb slog ner på ett bostadshus där nio personer befann sig.

Sköts på väg till sjukhus – kropparna lämnas kvar (Varning för starka bilder)

Vågar inte hämta vännerna: ”Rädda för bilbomber” • Varning för starka bilder

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.