Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idylliska bilden av Sverige ifrågasätts

Oroligheter. Upploppen ger en ny bild av Sverige utomlands. Foto: Jonas Lemberg

London. Upploppen i Stockholms förorter jämförs med de i Paris 2005 och London 2011.

I utländska medier ifrågasätts nu bilden av Sverige som ett egalitärt paradis.

Författaren Henning Mankell har intervjuats av brittiska BBC om upploppen och säger att han känner av en skadeglad attityd i den internationella rapporteringen.

Den amerikanska journalisten John Stoll, som bevakat händelserna för Wall Street Journal, säger att många ser ett "chockvärde" i att det blir upplopp i just Stockholm.

- Och det finns definitivt en viss ironi i det som skrivs om Sverige, om att det händer just här, säger han till Expressen.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Idylliska bilden av Sverige ifrågasätts

Ladda ner avsnitt

UTLÄNDSKA MEDIER OM UPPLOPPEN

Franska Le Monde: "Svenskarna är övertygade om att deras sociala modell är bra och de är chockade av upploppen som skakat Stockholm."

Amerikanska NPR: "Sverige är ett av de rikaste, stabilaste och bäst skötta länderna i världen. Det skulle kunna förklara varför landets 9,5 miljoner invånare kan ha chockats av de senaste dagarnas händelser."

Tyska Deutsche Welle: "Deltagarna i upploppen har satt eld på 30 bilar och bränt ner en skola och en förskola i fattiga invandrartäta förorter till Stockholm. Tre nätter av oroligheter i en av Europas rikaste huvudstäder har fördärvat Sveriges rykte om social rättvisa."

Sverige beskrivs ofta som ett tolerant och jämlikt land utan några större motsättningar. Det är även en bild som Sverige gärna sprider om sig själv.

Men den senaste veckans upplopp i Stockholms förorter - med bilbränder, vandaliseringar och bråk mellan ungdomar och polis - har skadat bilden av den svenska idyllen.

Den internationella medierapporteringen om upploppen - som startade i Husby i västra Stockholm den 19 maj - har varit omfattande.

Många utländska journalister frågar sig helt enkelt hur något sådant kan hända i lilla lugna Sverige.

Den amerikanska radiokanalen NPR, som närmast kan jämföras med Sveriges Radio, satte i slutet på maj rubriken: "Upplopp i Sverige. Det stämmer. Sverige."

Tyska Deutsche Welle skrev nyligen att upploppen i "en av Europas rikaste huvudstäder har fördärvat Sveriges rykte om social rättvisa".

Den franska journalisten Olivier Truc svarade på frågor om upploppen i den ansedda franska tidningen Le Monde. Han skrev bland annat:

"Svenskarna är chockade av vad de ser. De är chockade av användningen av våld från ungdomsgäng i förorterna eftersom de inte har en tradition av uppror. De har en tradition av samförstånd och social dialog. Detta är inte en bild som svenskarna är vana att se. Tills de senaste månaderna ansåg de inte att sådana bilder tillhörde deras land. Det var saker som man kunde se i Frankrike eller Storbritannien."

John Stoll är chef för den amerikanska tidningen Wall Street Journals redaktion i Stockholm och har skrivit flera artiklar om upploppen.

- Folk har en uppfattning om Sverige som ett lugnt ställe som välkomnar invandrare med öppna armar och strävar efter en jämlik ekonomi. Så det finns ett chockvärde i det som har hänt. Och det finns definitivt en viss ironi i det som skrivs om Sverige, om att det händer just här, säger han.

Stoll tror inte att den överlag positiva bilden av Sverige och Stockholm kommer att ändras särskilt mycket på grund av upploppen. Han menar att tidningar, som hans egen, med stor bemanning i Stockholm och Sverige har varit bra på att ge en mångfacetterad bild av händelserna.

- Jag tror det handlar mer om hur samhället svarar på vad som händer. Det troliga är att det snart lugnar ner sig och att rapporteringen inte kommer att vara så stor framöver.

Den svenska författaren Henning Mankell intervjuades av James Coomarasamy för BBC:s "Newshour" förra veckan och enligt Mankell finns det en viss skadeglädje när utländska journalister rapporterar om upploppen i Stockholms förorter.

Han sa i programmet hur han uppfattar att utländska medier tänker:

- Äntligen får vi berätta för världen att Sverige har problem.

Dag Blanck, historiker och chef för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, håller med om att den internationella rapporteringen har präglats av klassiska fördomar om Sverige som ett modernt land med en stark stat och stor välfärd.

Och det är en bild som har funnits länge.

- Den bilden har sitt ursprung i en amerikansk bok av journalisten och författaren Marquis Childs som kom ut 1936 och hette "Sweden: the middle way". Den handlade om landet som lyckats gå mellanvägen mellan kommunism och kapitalism och boken fick ett enormt genomslag i USA.

- Den positiva bilden av Sverige fortsatte sedan på 1960- och 70-talet. Det sattes en positiv bild knuten till modernitet och Sverige fick lite oproportionerligt mycket uppmärksamhet givet landets storlek. Bilden handlar bland annat om ett paradis där alla problem är lösta och att staten är väldigt stark.

Dag Blanck håller med Henning Mankell om att det nu går att utläsa en viss skadeglädje i rapporteringen om upploppen.

- Ja, man kan säga att det finns ett visst mått av skadeglädje från de som inte gillar den svenska modellen. Man tycker, kanske med viss rätt, att Sverige har satt sig själva på ganska höga hästar. Och gör man det så blir ju fallet större.

Frilansjournalisten Annika Hamrud skrev tidigare i veckan en krönika i tidningen Journalisten där hon beskrev hur hon intervjuades av en italiensk radiostation. Den italienska reportern menade då att Sverige inte var ett land där man förväntade sig ett upplopp och han frågade hur det kunde ske just där.

- Han ville plötsligt att jag skulle ge en analys av hela Sverige med utgångspunkt i vad som hände i Husby. De utgår också från idén om att det är så gulligt i Sverige. De utgår från sin schablonbild eller fördom om hur det ska vara här, säger hon.

Hamrud skrev i krönikan:

"Jag jämför med London och Paris. Men reportern gillar inte jämförelsen, Stockholm och Sverige ska inte vara som London och Paris, där ska inga ungdomar revoltera."

- Sverige ska ju vara så där gulligt. Man undrar ju hur länge det ska vara så att vi inte kan få vara som alla andra, att vi ska bedöms efter andra kriterier. De vill hålla fast vid den bilden, men det kanske vi också vill, säger hon.

Visit Sweden arbetar på uppdrag av staten med att marknadsföra Sverige och svenska destinationer. I sin marknadsföring spelar de på många av de schablonbilder som finns om Sverige.

- Många medier uttrycker förvåning att detta sker i stabila och demokratiska Sverige, där man inte förväntar sig att sådant ska ske. Vi försöker jobba med en äkta Sverigebild som stämmer väl överens med den uppfattning som finns om oss utomlands, till exempel ett tryggt, öppet, progressivt och modernt land, säger vd:n Thomas Brühl.

Notan för upploppen, som pågått i drygt en vecka, kommer att landa på flera miljoner då bland annat hundratals bilar satts i brand och flera fastigheter vandaliserats. Om det kommer att ha någon långsiktig effekt för bilden av Sverige återstår att se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.