Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Idas föräldrars kritik mot rättegången

<p>Nu berättar Ida Johanssons föräldrarna om hur det var att följa rättegången.</p>
Den mordmisstänkte Kristoffer Andersson, 19.Foto: Olle Sporrong

De har suttit med i rättssalen och följt rättegången mot Kristoffer Andersson, 19.

Nu väljer föräldrarna till mördade Ida Johansson att berätta om den jobbiga tiden - och den helande effekten som inletts när man tagit sig igenom rättegången.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt att möta den man som tagit vår dotters liv och få det berättat för sig hur det gått till, säger Idas pappa via familjens polisombud.

Det är rättegång i Attunda tingsrätt. Drygt fyra månader har passerat sedan Ida Johansson, 21, hittades mördad nära ett joggingspår i Runbyskogen i Upplands Väsby.

I rättssalen sitter hennes föräldrar och följer rättegången mot Kristoffer Andersson. För första gången möter de 19-åringen som har erkänt att han har dödat deras dotter.

Under förhörsdelen blir modern ombedd att förklara för rätten vem Ida var och vad hon betydde för familjen. Därefter följer en vacker och känslofylld berättelse om en älskad dotter som har slitits från sin familj. Knappt ett öga är torrt i salen.

Förhöret - och hela rättegången - hölls bakom stängda dörrar. Den målande beskrivningen om moderns berättelse kommer från polismannen Patrik Zanders som berättar om sitt starkaste minne från de två dagarna.

– Det var otroligt starkt. Jag får gåshud när jag återberättar detta, säger Patrik Zanders, som är gruppchef i Stockholmspolisens område nord.

Rättegång viktig för sorgeprocessen

Patrik Zanders har fungerat som familjens kontaktperson inom polisen och var en av få som fick sitta med i salen efter beslutet att stänga dörrarna för allmänheten. När Ida Johanssons föräldrar nu väljer att berätta om rättegången och mötet med gärningsmannen så sker det via honom.

Huvudförhandlingen har lagts på is i väntan på en rättspsykiatrisk utvärdering och är schemalagd att avslutas först i mitten av januari. Redan nu - bara en dag efter senaste rättegångsdagen - kan Idas föräldrar känna att processen till viss del har haft en helande effekt.

– Rättegången var oerhört jobbig men en viktig del i sorgeprocessen, berättar Idas pappa genom Patrik Zanders.

"Fruktansvärt jobbigt"

Åtalade Kristoffer Andersson erkände omedelbart mordet på Ida Johansson efter att hans DNA kopplats till brottet. Han har i flera förhör berättat om händelseförloppet, vilket har lämnat få luckor i förundersökningen.

Under rättegången har hennes familj fått höra om hur 19-åringen sprang ikapp och attackerade Ida Johansson i joggingspåret. Att han ströp och släpade henne in i skogen där kroppen hittades senare samma natt.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt att möta den man som tagit vår dotters liv och få det berättat för sig hur det gått till, men det finns också andra saker i processen som varit jobbiga för familjen, berättar pappan.

Bland annat har försvaret ifrågasatt vissa delar som medfört att föräldrarna, och inte minst syskonen, blivit oerhört illa berörda. Pappan konfronterade försvaret om detta under torsdagen och därmed anser familjen nu att saken är utagerad.

Vill tacka för allt stöd

När rätten under första dagen meddelade att huvudförhandlingen skulle komma att ske bakom lyckta dörrar reagerade familjen. Nu berättar föräldrarna att beslutet har varit svårt att acceptera - framför allt eftersom det fattades till hänsyn för den åtalade.

– Vi föräldrar kan rent objektivt se och förstå syftet med lyckta dörrar men det är provocerande och svårt att som anhörig förstå att man tar hänsyn till den man som dödat min dotter, säger pappan.

Föräldrarna har känt ett oerhört stöd från både nära och kära och allmänheten. De vill framföra ett tack till de människor som har engagerat sig, inte minst till de personer som har trätt fram och vittnat under rättegången.