Idag röstar regeringen om FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
FRA-lagen har varit omstridd ända sedan förslaget lades första gången 2005. På onsdagen väntas riksdagen rösta igenom förändringarna i lagen, vilken ger Försvarets radioanstalt rätt att granska internet- och telefontrafik.
Turerna har varit många och debatten hård när det gäller den så kallade FRA-lagen. På onsdagen väntas riksdagen rösta fram det förslag som regeringen lagt fram som ger Försvarets radioanstalt rätt att granska och spana i internet-och telefontrafik. Men historien tog sig början redan 2005, då förra regeringen lade fram förslaget första gången. En hård debatt följde och förslaget lades 2006 på is.

Röstade nej

2007 väckte den borgerliga regeringen väckte frågan på nytt genom en proposition där FRA föreslås få signalspana. Debatten var mycket het när det skulle röstas om förslaget i riksdagen, och flera borgerliga politiker valde att avvika från partilinjen och rösta nej till lagen. I slutändan röstades lagen ändå igenom. Dock har regeringen valt att ta fram en tilläggsuppgörelse på grund av den hårda kritiken mot lagen. Denna tilläggsuppgörelse väntas riksdagen rösta igenom på onsdagen. I korthet kan tilläggsuppgörelsen sammanfattas i att färre instanser får beställa signalspaning av FRA, att villkoren för signalspaning preciseras och att en specialdomstol skapas för att pröva om FRA i varje enskilt fall uppfyller kraven för att signalspana.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag