Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Idag ändras SMHI:s varningar till färgsystem

Tidigare har SMHI:s varningar varit i klass 1, 2 eller 3.

Nu byts systemet ut, mot färger, där röd väntas ställa till med värst konsekvenser.

Under tisdagen kan den sista ”gamla” varningen getts.

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI, har tidigare använt klass 1, 2 eller 3-varningar för att göra befolkningen uppmärksam på väderförhållanden som kan ställa till det.

I veckan meddelade SMHI att systemet byts ut, mot en färgskala, från och med klockan 12 på tisdagen.

Där är en röd varning den allvarligaste, orange mittemellan och gul den minst allvarliga.

Ska bli mer anpassade för konsekvenser

Tanken är att vädervarningarna ska bli mer ”konsekvensbaserade och regionalt anpassade”, enligt SMHI. Målet är att det ska bli enklare att förstå vad vädret kan orsaka och hur det kan slå i ett visst område.

Meteorologen Linus Karlsson har förklarat för Aftonbladet att varningarna exempelvis inte kommer att baseras på mängden snö eller regn, utan mer på vilka konsekvenser ett visst väder kan få beroende på var i landet man bor.

– Syftet med förändringen är att öka relevansen och kvaliteten i varningarna så att alla i samhället kan förbereda sig, till exempel inför ett snöfall. Bättre beslutsunderlag är viktiga för såväl samhällsaktörer, bland annat kommuner och räddningstjänster, som enskilda människor, säger Fredrik Linde, chef för SMHIs prognos- och varningsverksamhet i ett pressmeddelande.

På tisdagsmorgonen varnade klass 1-varnade SMHI för plötslig ishalka i Norrbottens kustland och inland – kanske för sista gången.

Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.