Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ida Persson tävlar med gamla kläder i ny design

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ida Persson, 18, drömmer om att bli designer, gärna på H&M eller med ett eget klädmärke som hon har bestämt ska heta Sweetifun.
Foto: Monika Steczkó

UPPSALA. Hon älskar att sy nytt av gammalt och har Gwen Stefani som stilförebild. 

18-åriga Ida Persson deltar med sin kreation Sportural i designtävlingen Made with moral på Vaksala torg. Syftet med tävlingen är att visa att det går att göra coola miljömedvetna kläder.

Alla designelever som deltar i tävlingen fick fem plagg från Röda korsets butik Kupan att utgå ifrån. Ida fick en herrskjorta, en jacka, ett nattlinne, en topp och en kjol, som nu har blivit ett förkläde, en topp och en kjol med roliga detaljer.

 - Jag ville göra en hel outfit och inte bara en klänning eller en kjol.

 Tanken var att allt skulle matcha, säger  Ida, som går sista året på estetiska programmet med inriktning mot mode- och scenkläder på Bolandsskolan. 

 Hon har alltid gillat att sy om gamla kläder. När Uppsala.expressen.se träffar henne bär hon till exempel en kjol som från början var en ribbstickad tröja och där ärmarna har vänts ut och in och blivit fickor.


Eget klädmärke


 Drömmen är att bli designer, gärna på H&M eller med ett eget klädmärke som hon har bestämt ska heta Sweetifun. 

 - Jag gillar mode som är sött, roligt, kvinnligt, färgglatt och har roliga

 detaljer, säger hon.

 Bakom modevisningen och designtävlingen Made with moral ligger en grupp projektledarstudenter från Idékraft i Uppsala. Tanken är att visa för ungdomar att eko-etiska kläder inte alls behöver vara tråkiga utan att de kan vara snygga och coola.

 Ett tiotal elever från Bolandsgymnasiets designprogram deltar i tävlingsmomentet. Förutom deras kreationer visas ett 30-tal eko-etiska kollektioner från märken som Levi´s, Marc O´Polo och Nudie.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.