Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ida-Caroline fick huset förstört av kaosregnet

Det är främst sydöstra Spanien som har drabbats av det massiva ovädret.
En tre meter hög och tjugo meter lång mur rasade ihop och förstörde bilen.Foto: Privat
Husets brunnar svämmade över vilket gjorde att avloppsvatten från toaletterna pressades upp och rann ut över golvet.Foto: Privat
Ida-Caroline berättar att det började regna intensivt under natten mot fredagen och att situationen eskalerade följande morgon.Foto: Privat

De kraftiga översvämningarna i sydöstra Spanien orsakar förödelse.

Svenska Ida-Caroline Greiser, 38, tvingades rädda sina barn genom fönstren – och har fått sitt hus totalförstört.

– Inget gick att rädda. Vi måste riva allt: Dörrar, möbler, golv, vitvaror och väggar. Bara stommen blir kvar, berättar hon.

Hittills har sex personer dött i översvämningarna i sydöstra Spanien. Enligt det svenska konsulatet i Torrevieja har inga svenskar eller andra nordbor avlidit.

En svensk som dock har drabbats hårt är Ida-Caroline Greiser. Hon har bott i Spanien sedan 2002 och driver i dag en hästgård. 

Ida-Caroline berättar att det började regna intensivt under natten mot fredagen och att situationen eskalerade följande morgon.

– Allt hände på en kvart. Det första jag såg var en störtflod på infarten. Vatten kom in på gården och började stiga snabbt i stallet, i huset och i hagarna.

En tre meter hög och tjugo meter lång mur rasade ihop och förstörde bilen.

– Jag fick slänga mig åt sidan. Då förstod jag att det var allvarligt och inte bara ett vanligt skyfall. Det går inte att förklara krafterna som vattnet har. Jag tänkte: ”Jag måste få ut barnen ur huset”.

Vattnet började snabbt stiga i huset.

Huset totalförstört: ”Måste riva allt”

Ida-Caroline lyckades dock inte öppna dörren, utan tvingades ta ut sina barn genom ett fönster på baksidan. Vattennivån inne i huset steg till 40 centimeter. Husets brunnar svämmade över vilket gjorde att avloppsvatten från toaletterna pressades upp och rann ut över golvet.

– Inget gick att rädda. Vi måste riva allt: Dörrar, möbler, golv, vitvaror och väggar. Bara stommen blir kvar, berättar Ida-Caroline.

Trots att vattennivån i stallet nådde hisnande 120 centimeter klarade sig alla hästar och övriga djur som befann sig där inne. 

Mardrömmen var dock inte över.

Strax efter den akuta översvämningen ringde kommunen och meddelade att en flod hade brustit och att familjen måste evakuera. Natten tillbringades på en parkeringsplats som kommunen ordnade fram för att hästarna skulle ha någonstans att ta vägen.

Ida-Caroline tvingades ta ut sina barn genom ett fönster på baksidan.Foto: Privat

Svenska konsulatet: ”Allvarligt”

Björn Sandström är konsul för Sverige i Alicanteprovinsen.

– Det har varit fruktansvärda översvämningar här efter regnet. Jag tror att det var 120 år sedan det regnade så här mycket sist, säger han.

– En stor del av kusten är översvämmad. På vissa ställen finns det ingen el, vatten, avlopp eller mat.

Björn Sandström fortsätter:

– Många insamlingar har dragit i gång för att dessa människor ska kunna få förnödenheter. Spanska militären är också där och hjälper till, liksom många svenska frivilliga.

Björn Sandström berättar att det främst är områden som inte är särskilt populära hos turister som har drabbats av ovädret. I mer turisttäta Torrevieja har det regnat mycket, men ovädret har inte orsakat lika stora skador.

– Områdets jordbruk har skadats allvarligt. Det här kostar 170 miljoner euro bara i förlorade skördar, berättar den Sandström.

Enligt det svenska konsulatet sjunker nu vattennivåerna.

– Det blir bättre, det är på väg åt rätt håll. Men det försvinner inte på några dagar, det tar säkerligen uppåt en månad innan man får bort allt vatten, säger Björn Sandström.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.