Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ida Boströms egna ord till barnen på begravningen

Ida Boström som gick bort i cancer var närvarande under hela begravningsceremoin. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hon hade skrivit hälsningar till sina barn och maken Tomas som lästes upp i kyrkan. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Idas vän Jylice kramar om dottern Carmen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

VÄNNÄS. Hon hade planerat sin egen begravning i detalj – och det blev som Ida Boström önskade. 

Färgglatt och lite stökigt men också väldigt känslosamt. 

Kvinnan som berörde många tusen svenskar med sina öppenhjärtiga och ibland brutala vittnesmål om att leva med obotlig cancer, hade skrivit hälsningar till sina barn och maken Tomas som lästes upp i kyrkan. 

- Kom ihåg! Så länge ni lever finns jag, med all min kraft, hos er, i era hjärtan. 

Idas livskamrat Tomas Seco hintade om det innan, att han inte visste hur många som skulle komma till begravningen då ceremonin var öppen och ingen anmälan var nödvändig. 

När klockan ringde till gudstjänst i Johanneskyrkan i Vännäs på lördag eftermiddag var det om inte knökfullt på varje rad, besökare till sista bänk i den ljusa kyrksalen som invigdes 1960 av biskop Ivar Hylander.

Ida Boströms närmaste familj så klart, de två barnen Carmen och Enrique, maken Tomas, syskonen och Idas föräldrar. 

- Så glad jag är att ni inte har klätt er i svart, Ida ville inte ha svart, det var hon bestämd med. Hon ville inte ha en begravning. Detta är en jordfest, påminner Idas mamma Kristina Norgren när hon hälsar välkommen. 

Så sent som i slutet av oktober, bara veckor innan Ida gick bort var Kristina med sin dotter i spanska kuststaden Fuengirola i Spanien. Läkarna avrådde dem från att åka men Ida ville säga adjö till älsklingslandet.

Prästen Lars Segerstedt har känt Ida Boström sedan hon var barn. Hela den närmaste familjen är med och tar farväl. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Från barn till cancersjuk

Nu är det avsked på riktigt. 

Ida Boström gick bort på kvällen den 12 december i sviterna av den cancersjukdom  som hon drabbades av första gången 2010 och som hon delat med sig av inför tusentals följare på sociala medier - men hon var närvarande i varje sekund av begravningsceremonin. 

Prästen Lars Segerstedt börjar med att berätta att Ida önskade en gudstjänst "i rörelse" och att ceremonin är planerad helt efter hennes önskemål, och lämnar över till Ida själv.

Efter ett fem minuter långt bildspel som förmedlas via projektor på vit duk i kyrkan och där man får följa Ida Boström från den svartvita tiden som gnisslade fiolspelare i barndomen till slutet då cancern blev en ovälkommen ful femte medlem av familjen Boström/Seco, var det dags för Idas egna ord. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
En av Ida Boströms bästa vänner, Monica Wahlström läste upp Idas egna ord. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Monica Wahlström, en av Idas bästa vänner och som var den som vigde Ida och Tomas i Umeå 2015 fick svälja hårt när hon läste upp hälsningarna till barnen: 

"Att lämna er alldeles för tidigt, Enrique och Carmen, är det absolut tuffaste jag någonsin kämpat med. Min sorg att lämna er utan att kunna ge er min kärlek, min hjälp, mitt stöd, mina råd, mitt lyssnande och min nyfikenhet i ER mina barn. Jag får inte vara "mami" för er på det sätt jag alltid drömt om", löd Ida Boströms ord. 

Planerade allt 

Intill den av rosor omringande urnan står tre tavlor målade av Ida Boström själv och nu dedikerade till barnen och mannen Tomas. 

"Jag tror alla att vi har en "rätt väg" framför oss. Min väg var lång, krokig och för det mesta uppför. Men tack vare det är jag nu stark, modig och ödmjuk och erfaren. Ni är mitt hjärta och allt jag har arbetat för när jag har trålat mig fram på min krokiga väg", läser vännen Monica Wahlström vidare. 

Det är Idas ord i varje stavelse. 

Prästen Lars Segerstedt som har känt Ida Boström sedan hon var barn, berättar efteråt att hon hade en tydlig bild av hur avskedet skulle bli. 

– Vi har känt varandra länge men det var på slutet när tiden såg ut att vara mer begränsad som vi hade våra möten. Idas plan har varit att överleva men samtidigt var hon så realistisk att hon insåg att allt inte går att överleva, säger Lars Segerstedt och berättar att planeringen intensifierades när Ida under hösten fick palliativ vård.

– Hon ville vara närvarande på begravningen även om hon fysiskt inte var där. Jag har själv aldrig varit med om att den som inte längre lever mitt ibland oss är med på det sättet, genom film och egna ord, men det var Ida, hon hade levt nära döden. 

Tidigare alpinstjärnan Anja Pärson och hustrun Filippa Rådin var bland dem som ville ta farväl av Ida. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kyrkan fylldes av ett hav av rosor. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hav av rosor 

Men det hade inte varit Ida Boström, den cancersjuka tvåbarnsmamman som blev känd för svenska folket för sin kamplust och sin positiva inställning, om hon inte passat på att sprida ljus också. 

Det är skratt under begravningen. Det är ljus och ett hav av rosa rosor. 

- Att mitt liv tar slut har en anledning. Jag har inte kunnat klura ut vad ännu, men det måste vara riktigt bra, säger Ida Boström i den sista texten riktad åt familjen. 

Idas man Tomas Seco som var rörd till tårar många gånger om under ceremonin konstaterar efter den påföljande minnestunden för de allra närmaste, att det blev ett slut helt enligt Idas önskan. 

- Tanken att Ida skulle få vara i centrum igen och få uppmärksamheten av oss alla gjorde mig så glad men också nervös, på ett positivt sätt, som när vi gifte oss. 

– Jag upplevde mycket glädje och tacksamhet i dag. Vi kände att Ida var med oss och känner en stolthet över att vi lyckades fira henne precis så som hon önskade.

Askan efter Ida Boström kommer att spridas i vattnet utanför Piteå, nära hennes föräldrar, en plats som Ida älskade. 

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.