Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ida Boström förbereder sina barn för livet utan mamma

Avskedet till Spanien. Ida Boström åkte till Fuengirola och sitt älskade Spanien trots läkarens avrådan. Foto: Privat
Ida Boström med sonen Enrique under den åtta år långa kampen mot cancern. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ida Boström kramar om dottern Carmen under hennes långa kamp mot cancern. Ida har fått beskedet att hon kan ha veckor kvar att leva. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Tomas kysser sin älskade fru. Ida Boströms cancer har spridit sig till mediastinum, området mellan lungorna där man hittar hjärta och lymfkörtlar. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Ida Boström fick extra kraft i Spanien och orkade till och med vandra ifrån sin mamma upp till ett slott. Foto: Privat
Ida Boström, som älskar solen, hade andnöd på planet på väg till Spanien, men på plats blev hon starkare. Foto: Privat
Ida Boström försöker njuta av tiden hon har kvar med barnen. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
1 / 8

Ida Boström, 38, har kämpat mot cancern i åtta år. 

Nu har tvåbarnsmamman fått beskedet att hon inte ska förvänta sig att leva till julen.

 Ida Boström förbereder barnen för avskedet - men vägrar ge upp. 

– Målet är att vara kvar så länge att de blir less på mig, säger hon.

Ida Boströms klädkammare ser ut som de brukar göra när man plötsligt bestämmer sig för att rensa ut onödiga saker och packa ned det som kan sparas till barnen.

Det ligger kläder och prylar överallt på golvet. Den enda skillnaden är att Ida Boström, 38, rensar eftersom hon kan dö om några veckor. 

– Det är så omöjligt overkligt när man får veta att man faktiskt ska dö nu, säger Boström om beskedet hon fick av sin läkare nyligen.

Cancern har spridit sig till mediastinum, området mellan lungorna där man hittar hjärta och lymfkörtlar. Den är aggressiv och svårbehandlad. 

– Jag kommer dö av hjärtstillestånd för att hjärtat inte orkar slå mer för att det är så högt tryck i lungorna, säger hon. Det värsta är om det sprids i hjärnan, men det här är det nästsämsta, säger hon

Boström pressade läkaren på svar om hur länge hon skulle leva. Tvåbarnsmamman frågade om hon skulle överleva till jul. ”Det ska du inte förvänta dig, Ida”, svarade han. Hon grät i tre dagar. 

– Det var ofattbart. Nu rensar jag för att barnen ska slippa, säger hon. 

Ida Boström med sonen Enrique under den åtta år långa kampen mot cancern. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Men Ida Boström skulle inte vara den person som inspirerat så många på Facebook och med sina Youtube-sändningar om hon inte såg något ljust i sin hopplösa situation. Hon har ”magiska stunder” med barnen Enrique, 13, och Carmen, 11, efter att hon förklarat för dem att hon till och med kan tänka sig att strunta i städningen för att de ska få mer tid att njuta och drömma med varandra. 

Ida stöttas av maken Tomas, och hoppas kunna fira sin 40-årsdag. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Och när hon gått igenom kartonger med foton på bröllopet med spanjoren Tomas och barnens uppväxt har hon flera gånger konstaterat hur lycklig hon varit i sitt liv. 

– Tänk dig att sätta dig ned nu och veta att du ska dö om ett par månader, om det nu ska bli så och läkarna har rätt. Det måste jag ju tänka, säger Ida. 

– Tänk att göra en livsrensning. Det är väldigt speciellt och även om det kan vara smärtsamt så är det faktiskt vackert också, säger hon.

 

LÄS MER: Cancersjuka Ida Boströms brev till barnen

 

Med dottern Carmen har det blivit många samtal om framtiden den senaste tiden.

– Varje kväll är det funderingar kring framtiden och hur hon ska göra med studier, säger Ida. Så att hon ska komma ihåg och så ligger hon och noterar. Hon är så unggammal lilltjejen. Hon är väldigt effektiv just nu. Hon vill ha reda på allt vad ”mami” vill att hon ska göra. Och jag säger hela tiden till henne: ”Du måste göra vad DU vill, men jag kan berätta hur jag tänkte när jag var liten och vad jag har gjort”. 

Ida Boström kramar om dottern Carmen under hennes långa kamp mot cancern. Ida har fått beskedet att hon kan ha veckor kvar att leva. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

– Det är ljuvligt. Det är så härligt att de är i en ålder då jag kan kommunicera med dem, säger hon. 

Tänk om jag inte får bli barnens skyddsängel

Men Ida Boström har inte gett upp. Det här är trots allt kvinnan som blivit känd i hela Sverige för sin kamplust. 

Ida, som var chef inom äldreomsorgen, vaknade en morgon 2014 och skulle sträcka på sig när det sa pang i revbenet. Cancern var tillbaka. Det som hade börjat 2010 med en klump i ena bröstet och som behandlades framgångsrikt och försvann, diagnostiserades nu som aggressiv bröstcancer med spridning till skelettet.

Tvåbarnsmamman som då hon insåg att hennes tid var utmätt, satte upp tre mål. Hon skulle genomföra en Ironman, söka läkarlinjen, trots sin dyslexi, och plocka snäckor med sina barn i Spanien. Hon fick göra alla tre.

Under sin triatlon fick hon till och med fart på en ung kille som gett upp.

– Hörru du, jag har hur mycket cancer som helst i hela kroppen. Jag har två ungar. Du är en ung kille. Nu bara ställer du dig upp och går för tusan. Ett steg i taget. Du har inga ursäkter, sa hon bestämt. 

Ida Boström fick extra kraft i Spanien och orkade till och med vandra ifrån sin mamma upp till ett slott.

Han reste sig upp, fullföljde loppet och väntade in Ida vid målgången för att tacka henne.

I dagarna ska hon börja testa ett nytt läkemedel som fortfarande inte godkänts av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA, men som gett fina resultat under tester på 200 personer.

– De säger att det kanske inte gör något för jag är långt gången, men det kommer åtminstone ge mig lite tid förmodligen, säger hon. 

– Det är ju alltid något. Jag tänker så här, jag väntar på mirakel och så kommer det något litet hopp. För jag har ju ingenting annat just nu, säger hon.

Trots sin dystra situation har hon nära till skratt. Hon skämtar om sin livslust. 

– Det har ju satt in mig på palliativ vård och då brukar man säga att det är för dem som har högst tre månader kvar att leva. Nu är jag uträknad. Men jag säger så här. Jag hoppas att de får bli otåliga för den här tjejen dör ju aldrig. Att de blir less på mig, säger hon och skrattar. 

Men ibland blir det dystert även för Ida naturligtvis. 

– Tänk om jag inte får bli den där skyddsängeln jag vill bli för barnen, säger hon plötsligt.

 

LÄS MER: Ida, 37, är döende – nu gör hon sitt livs resa 

Orden till barnen: ”Ni var perfekta”

Kort efter läkarens dystra besked åkte Ida till kuststaden Fuengirola i Spanien med sin mamma. Läkaren avrådde henne och hon hade andningssvårigheter på planet, men Ida ville säga adjö till älsklingslandet. Biljetterna var redan bokade.

Ju längre hon var i solen bland snäckorna på sin favoritstrand, desto piggare blev hon. 

Men första kvällen blev tung. Hon bestämde sig för att spela in en hälsning till sina barn  på sin vlogg på Youtube. Tusentals svenskar följer och peppar Boström på kanalen. I det känslosamma klippet tittar Ida rakt in i linsen med tårarna rinnande och säger: 

”Jag gråter inte för att jag är ledsen. Jag gråter för att jag vet att det är på väg att ta slut.” 

I filmen fortsätter hon:

”Och jag kan känna mig så ofantlig tacksam att jag har haft ett så fullt liv. Det har varit så fullt av kärlek och äventyr. Det är inte alla om får uppleva det... Jag vet att snart är det slut. Visst är jag rädd. Det är alla. Jag tror ingen inte är rädd för döden. Och jag tror att den som säger att den inte är det, jag vet inte om de faktiskt ljuger lite grann? Det okända är alltid lite skrämmande. Och framför allt, när man älskar livet så mycket som jag gör så vill man inte att det ska ta slut. Man vill inte att det ska ta slut. Man vill inte. Man vill inte lämna er. Jag älskar er så mycket. Så är det. Och kom ihåg att jag är så tacksam för livet och jag har haft det så bra. Glöm aldrig det”. 

Ida avslutar inspelningen med en slängkyss till barnen.

Tomas kysser sin älskade fru. Ida Boströms cancer har spridit sig till mediastinum, området mellan lungorna där man hittar hjärta och lymfkörtlar. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Hemma i Vännäs igen, fortfarande full av energi från resan, förklarar hon varför det var viktigt att spela in avskedet. 

– När deras mamma dör känner många barn att ”Tänk om hon led, tänk om vi inte var bra personer, tänk om vi gjorde fel som barn”. Det är jätteviktigt att de vet att ”Nej, ni var perfekta”. 

– Men det är också sorgen och rädslan i filmen. Jag är rädd. Jag vill inte dö. Jag vill inte lämna dem. Tänk dig tanken att släppa deras händer. Sista känslan av deras hudkontakt. Det är så smärtsamt att det inte finns ord för det. Det är den tuffaste mest smärtsamma tanken, att släppa händerna om de jag älskar... mamma, pappa, Tomas och barnen. Men jag säger bara det. Vilket liv jag har haft, och hur jag har det nu. Jag är så tacksam. Det är bara att jag vill leva lite till. Jag vill inte att det ska ta slut. 

Ida Boström försöker njuta av tiden hon har kvar med barnen. Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON

Ida har varit uträknad förut. Hon har aldrig gett upp. 

– Jag rensar ut, men ger inte upp, säger hon.

På onsdag fyller hon 39 år. Drömmen är att nå 40 år. 

– Jag hoppas att du om ett år skriver att de kastat ut mig från den palliativa vården och att de säger: "Hon dör aldrig. Och nu far hon till Spanien på ännu en resa", säger Ida och skrattar.
– Jag är ju en krigarinna och väldigt envis, Jag har bestämt mig, målet är att jag ska vara kvar så länge att de blir less på mig och skickar tillbaka mig till onkologen.

 

LÄS MER: Ida Boström vet att hon ska dö: ”Gör så ont att jag inte får vara mamma”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!