Läkarstudenten Ida Boström, 37, har så ont i höften att hon knappt kan sova längre. Det är cancern som orsakar smärtorna.
Metastaserna i skelettet är så talrika att det är lönlöst att försöka hålla räkning på dem. På röntgenplåtarna syns stora svarta områden i höft, axlar och ryggrad.
Tumörer.
”Jag är som en salami”, så förklarade Ida Boström cancerns utbredning när Expressens Malin Roos mötte henne i december i fjol.
Men just i dag tänker hon inte på det onda.
I dag är livet fyllt av hopp.
LÄS MER: Ida Boström: ”Jag vet att jag ska dö, men ska göra allt för att få leva”
”Är i ett döende skede”
Tillsammans med sin mamma Kristina Norgren sitter hon på Helsingfors flygplats och väntar på nästa flyg till Peking. Där ska hon inleda en tre veckor lång behandling med TKM, traditionell kinesisk medicin, på Shijiazhuang Yiling-centret.
En resa som är möjlig tack vare det stora stödet hon fått från vänner, familj och allmänhet.
– Vet du hur det är att känna att man står inför döden? Det är en tung tanke. Men så är det plötsligt någon som sträcker ut handen och säger ”fortsätt kämpa”. Det är sådant som gör att man känner kraft, säger Ida Boström.
Insamlingen som hennes kursare på läkarprogrammet i Umeå drog i gång har genererat över 140 000 kronor. Hennes familj skjuter till det sista som krävs.
Hon kan inte vänta länge till. Tiden är en sand som i ett timglas rinner.
– Jag är i ett döende skede. Om jag inte gör något nu så kommer cancern ta kål på mig. Det här är sista året om jag inte hittar något som fungerar.

Alternativa behandlingar kan provocera
I Sverige är läkarkårens syn på TKM och andra alternativa behandlingsmetoder i bästa fall neutral – det gör varken till eller från för patienten. Men vanligare är att man varnar för dyra behandlingar som i värsta fall kan vara farliga.
Som läkarstudent vet Ida att minsta prat om alternativa behandlingsmetoder provocerar. Men hon märkte själv hur smärtorna minskade när hon gick över till en ketogen kost, en strikt variant av lågkolhydratkost.
Och hon berättar om pågående studier där det finns indikationer på att vissa alternativa behandlingar kan ha en positiv inverkan vid olika sjukdomsförlopp – inte minst via kraften i placebo.
– Rent medicinmässigt – om jag tittar med mina utbildade ögon – så ska jag få en alternativ behandling som är baserad på flera års utveckling i Kina och som bygger på en mångtusenårig tradition. Men jag vet att det jag gör är väldigt speciellt, framför allt med tanke på min utbildning, säger hon.

”Ett tungt farväl”
Exakt vilka preparat som ingår i behandlingen känner hon inte till, men TKM brukar normalt innebära en kombination av örtmedicin, akupunktur och massage.
Och där ska Shijiazhuang Yiling-centret ligga i absolut framkant.
– De forskar också på mediciner för den västerländska marknaden där. Och det gör att jag känner mig tryggare, de vill ju att deras preparat ska vara verksamma så att de kan säljas vidare.
Behandlingarna beräknas pågå upp till tio timmar om dagen, men det känns ändå som en barnlek jämfört med det hon gick igenom i morse.
Att resa ifrån resten av familjen.
Maken Tomas, och barnen Carmen och Enrique är kvar i huset i Vännäs utanför Umeå.
– Herregud vad jag grät. Det var ett tungt farväl. Men vi ses om tre veckor. Det är det som gäller. Jag gör ju det här så att jag ska få fler fina år tillsammans med mina underbara ungar.

Vill inte lämna sina barn
Cancern kan inte botas, men förhoppningsvis kan sjukdomsförloppet bromsas upp en aning. Och kanske, kanske, kanske finns det något preparat där ute som kan påbörja en läkningsprocess.
Så måste hon tänka för att orka.
– Jag hoppas så innerligt att det här ska funka. Jag låter mig själv glida på det nu. Jag fixar inte att tänka på att lämna mina barn, jag fixar det bara inte, säger hon.