Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ida, 26, slog sitt eget rekord under Vansbrosimningen – med 17 minuter

Ida Blasek simmade Vansbrosimmet redan förra året. I år överträffade hon sig däremot rejält – och simmade 17 minuter snabbare än i fjol.Foto: Privat
Målet för Ida är att köra en svensk klassiker.Foto: Privat

Trots regnskurar var stämningen på topp under Vansbrosimningen som gick av stapeln under lördagen.

För Ida Blasek, som Expressen berättade om i går, gick det bättre än väntat.

– Jag simmade 17 minuter snabbare än förra året, säger hon.

26-åriga Växjöbon Ida Blasek var i år en av Vansbrosimningens drygt 7000 deltagare. Ida deltog redan förra året men simmade då det 3000 meter långa loppet enbart med bröstsim. Inför årets lopp hade hon ändrat taktik och tog sig fram hela vägen med crawl – 17 minuter snabbare än i fjol. Hennes sluttid blev 51 minuter och 29 sekunder, vilket hon känner sig nöjd med.

– Crawlträningen har verkligen gett resultat. Sen är det ju stor skillnad på att simma ute och inne. Jag har simtränat en del i öppet vatten också men kanske inte så mycket som jag borde, säger Ida Blasek.

Regnigt väder – men bra stämning

Hennes humör var på topp – men det var inte vädret. Under dagen föll det en hel del regn, något som Ida och hennes kompis Eddy däremot klarade sig ganska förskonade ifrån.

– Vi fick ändå bra förhållanden. Det var lite halvregnigt men just under vårt lopp höll det sig ganska bra. Det riktiga regnvädret drog in precis när vi gått i mål.

Det gråmulna och regniga vädret till trots tog sig 7122 personer i mål av totalt 7183 startande deltagande motionärer.

Ida deltog vid Vansbrosimningen redan förra året. Foto: Privat

– Den första och den sista kilometern på loppet gick smidigt, då var det lite lugnare. Men i mitten var det väldigt tjockt med folk, då träffade vi på många som hade startat tidigare än oss och som simmade bröstsim i bredd. Vi fick nästan försöka sicksacka oss fram, säger Ida Blasek.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om Vansbrosimningen

 

Inte långt kvar till klassikern

Trots trängseln på sina ställen var det god stämning hela vägen. Folk stod längs vägen och jublade och hejade, berättar Ida.

– När vi gick till starten så blev man så sugen själv, när alla står där och hejar. Jag ville bara hoppa i och börja köra.

Målet för Ida är att köra en svensk klassiker. Tidigare i år har hon kört Öppet spår och Vätternrundan. Nu när Vansbrosimningen är avklarad väntar Lidingöloppet i september.

Kommer du att köra Vansbrosimningen igen nästa år?

– Jag tycker att det här är rätt kul men man får se om det blir nästa år eller om det kommer andra utmaningar. Redan nästa helg ska jag och Eddy ge oss ut på ett swimrun i Växjö sen blir det ett seedningslopp för Lidingöloppet.

Även arrangörerna för Vansbrosimningen tycker att det var god stämning under dagen, berättar Theres Johansson, kommunikatör.

– Vi är jättenöjda, det var mycket kärlek här på plats. Sen var det kul också att herrekordet blev två sekunder snabbare än tidigare rekordet som var 14 år gammalt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.