Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ida, 24, varnar för ungdomarnas farliga ”lek”: ”Inte ett pojkstreck”

Ida Andersson, 24, körde förbi en vecka senare och såg personer på bron. Foto: Privat
Bilens front och kylare skadades av stenen. Foto: Privat

Först träffades Henrik Bohmans bil av en stor sten, sedan såg Ida Andersson två personer på bron som kastade grenar försvann på cykel.

Nu vill de varna andra bilister för stenkastningen. 

– Om man får en femkilossten kastad genom rutan så kan man dö – då är det inte ett pojkstreck längre och det måste man ta på allvar, säger Ida Andersson.

När Henrik Bohman körde mot Värmdö sent på natten skakades bilen av en plötslig smäll. 

– Det var en jävla smäll, hela bilen vibrerade. Hjärtat for nästan ur kroppen på en. Det här var en rå smäll rakt i plåten. Det var fruktansvärt.

Han girade snabbt, stannade och när han tittade bakåt såg han hur människor sprang från en bro över vägen.

– Jag skrek att de skulle stanna men hörde hur de hoppade in i en bil och for därifrån. 

Någon hade kastat en omkring fem kilo tung sten som landat på motorhuven. Stenen hade rullat ner på grillen och rivit sönder bilens AC-kylare.

Händelsen inträffade strax innan midnatt en lördag i slutet av maj.

– Det här är en helt annan sak än om någon kastar ett ägg eller ett äpple – då skulle man kunna kalla det för bus, men det finns inte i världshistorien att det skulle vara ett pojkstreck att kasta en så här stor sten.

Stenen som Henrik fick på sin bil. Foto: Privat

Utredningen lades ned

Henrik Bohman visade upp stenen för polisen och en anmälan upprättades.

Tommy Kalenius, jourhavande förundersökningsledare på Söderortspolisen var i tjänst under kvällen.

Han berättar att polisen rubricerades händelsen som försök till misshandel men att förundersökningen lades ner i brist på bevis. 

– Det finns inte så mycket att gå på i anmälan, för att kunna gå vidare med det här ärendet så skulle man behöva vittnen från det här tillfället, säger han.

”Man ska hålla koll”

När Henrik Bohmans vän Ida Andersson, 24, körde förbi avfarten till Insjön under lördagsnatten – samma plats som Henrik Bohmans bil träffades – en vecka senare såg hon två personer stå på bron. När hon stannade bilen försvann de på cyklar. Senare kom poliser för att städa upp stenar och grenar som låg över vägbanan nedanför, berättar hon.

Hon vill nu varna andra bilister för stenkastningen.

– Man ska hålla koll, titta upp på alla broar och står det folk där så behöver man sakta in. Ju fler som är uppmärksamma och kan bromsa in desto bättre, då kanske man kan beröva dem på ”sin roliga grej”, säger hon.

”Kan dö”

Hon uppmanar föräldrar i närområdet att prata med sina barn.

– Eftersom personerna jag såg lämnade bron på cykel så bor de nog inte så långt bort. Föräldrar i närheten kanske ska ta ett snack med sina barn, berätta hur allvarligt det här är och hur illa det kan gå, säger hon. 

Hon uppmanar också polisen att ta händelsen på allvar. 

– Jag förstår att polisen har mycket att göra och det finns värre fall, man kan inte stå och vakta på en bro för att det inte ska hända något. Men om man får en femkilossten kastad genom rutan så kan man dö – då är det inte ett pojkstreck längre och det måste man ta på allvar, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!