Icas vykort med text plockas bort efter kritik

Så här såg ett av vykorten ut.
Foto: Privat
Det här är ett annat.
Foto: Privat
Nu har Ica-butiken i Falun plockat bort vykorten.
Foto: PETTER ARVIDSON

Tonen i de skämtsamma vykorten som säljs på Ica har fått flera kunder att reagera.

En av dem är Sandra Lindström som menar att de är sexistiska.

– Det är inte särskilt roligt att skämta om våld i nära relationer som det görs på de här vykorten, säger hon.

Nu plockas de bort.

“Min fru var nära döden igår”

“Oj, vad hände?”

“Hon började dammsuga, samtidigt som det var fotboll på TV!”

Så lyder replikerna bland de tre männen som finns porträtterade på ett av de tre uppmärksammade vykort som fanns till försäljning på Ica Maxi i Falun.

Sandra Lindström, 40 från Skellefteå, som till vardags jobbar som psykolog, såg bilderna spridas på Facebook och reagerade över tonen i korten som hon menar är sexistiska.

Ett av vykorten.
Foto: Privat

LÄS MER: Åhléns ändrar på sin skyltdocka efter kritik


– Jag reagerade på vardagssexismen som är väldigt normaliserad både i det offentliga rummet och på exempelvis arbetsplatsen. Jag tycker att det är jätteviktigt att synliggöra problemen och säga ifrån, säger Sandra och fortsätter:

– Det ska inte vara så här och det är inte särskilt roligt att skämta om våld i nära relationer på det här sättet som det görs på vykorten.

Sandra Lindström reagerade på vykorten.
Foto: Privat /FOTOGRAF PAULINA AB

Har ansvar

Hon ställer sig kritisk till att Ica-butiken väljer att sälja vykorten och menar att de bidrar till normaliseringen av sexistiska skämt och bör ta sitt ansvar.

– Jag tänker att alla myndigheter och bolag har ett större ansvar än enskilda individer. Vi kan ställa krav när företag är med och reproducerar och upprätthåller sexism.


LÄS MER: Fråga i "På Spåret"- spelet plockas bort


Efter kritiken har nu Ica Maxi i Falun valt att plocka bort vykorten och de finns inte längre till försäljning.

– Vi har valt att ta bort dem eftersom det inte är några roliga beskrivningar. Vi har fått en del synpunkter på vår Facebooksida och det med all rätt. Vi har ansvar för vad som finns i vår butik, säger butikschefen Niklas Bergström.

"Kollar aldrig exakt"

Niklas Bergström säger också att de inte har vetat om att vykorten har funnits ute i hyllan.

– Företaget som levererar korten, de har olika sektioner i butiken som de fyller på med olika säsongskort, när det är påsk, jul och så vidare. Vi kollar aldrig exakt vilka kort som kommer in eller ut och nu hade de fyllt på med kort vars innehåll vi inte står för.

Sandra Lindström tycker att det är bra att Ica agerade snabbt.

– Det är absolut bra agerat, men det är tråkigt att de inte såg det själva. Det är så pass anmärkningsvärt att det ska behövas kritik för att de ska upptäcka det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.