Foto: Lundahl / Scanpix / Pontus
 Foto: Lundahl / Scanpix / Pontus

Icas kötthantering i blåsväder - igen

Publicerad
Uppdaterad
Nu är Icas kötthantering i blåsväder igen.
Deras "färska" köttfärs består delvis av äldre, fryst kött, avslöjar tidningen Råd och Rön.
Upp till tio procent av Icas centralförpackande köttfärs är mald av frysta råvaror, rapporterar konsumenttidningen Råd och Rön. Ica uppger att man har gjort så sedan 2006, bland annat för att inte låta kött gå till spillo.
– Det gäller Icas köttfärs på 800 och 1600 gram samt även Icas färska hamburgare. Den frysta råvaran är noga kontrollerad och ska inte påverka den färdiga produktens färg, konsistens eller hållbarhet, säger Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på Ica till Råd och Rön.

Inte en chock

För den uppmärksamme kommer nyheten kanske inte som en chock. Informationen om det frysta köttet står på baksidan av förpackningen – enligt Johanna Stiernstedt på Ica för att det inte får plats på framsidan.
Livsmedelsverket säger att det inte är någon fara med färsen och har inget att klaga på över Icas rutiner.
– Fryst råvara är okej att mala, du kan fortfarande frysa in köttfärsen utan att riskera kvalitetsförsämring när du sedan tinar det, säger Markus Ollikainen, statsinspektör på Livsmedelsverket till Råd och Röd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag