Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica lanserar ny app – erbjuder mat till äldre

Deras skola stängde – nu gör körens onlineversion succé.
Anders Svensson, vd för Ica Sverige.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ica lanserar app för äldre och riskgrupper.
Foto: FREDRIK PERSSON / TT NYHETSBYRÅN

Matbutikerna letar nya grepp för att äldre ska kunna handla mat i coronatider.

Nu lanserar Ica en särskild app för riskgrupper.

Efterfrågan på hemleveranser av livsmedel har ökat kraftigt under coronautbrottet, vilket innebär att leveranstiderna blivit längre. Sedan tidigare har Coop därför valt att erbjuda särskilda leveranstider för kunder över 70 år.

Folkhälsomyndigheten råder riskgrupper och äldre att undvika mataffärer. Vissa livsmedelsbutiker har då infört en särskild morgonstund där de kan handla ostört. Även Ica lanserar nu ett initiativ som syftar till att hjälpa äldre och andra riskgrupper. 

– Ica-handlarna vill hemskt gärna hjälpa till att göra vardagen lite enklare för de som har det extra svårt just nu. Vi har tittat på olika lösningar för att erbjuda hemleverans till riskgrupper och sjuka, och bestämde oss för att snabbutveckla vår måltidsapp Ica Pronto, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

Ica lanserar app för riskgrupper

Appen låter enskilda Ica-handlare erbjuda expressleveranser av färdiga måltider och ett begränsat sortiment av varor från butiken. Handlarna får själva bestämma utbud och hur leveranserna ska gå till. Hittills har ett 50-tal butiker anslutit sig, enligt Svensson.

– Fördelen är att appen är mycket lättare att sätta upp för butikerna, än storskalig e-handel. Vi har redan nu butiker från Malmö till Haparanda som ska börja använda funktionen.

Hur ska äldre göra om de inte har en mobil med appar?

– Många äldre och i riskgruppen som är digitala i dag. Om man inte har en smarttelefon kan den lokala butiken säkert hjälpa till på annat sätt, exempelvis att äldre ringer in eller att en närstående beställer. Vi finns i 285 av 290 kommuner och har ofta en stark närvaro på orten, där man känner sina äldre kunder, säger Anders Svensson.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) väljer nu att hylla initiativen från livsmedelsbutikerna. Hon uppmanar samtidigt folk som handlar mat att inte ”panikbunkra”.

– Alla initiativ som tas av dagligvaruhandeln för att skydda våra riskgrupper gör mig stolt som minister. Jag vill fortsatt uppmuntra till liknande initiativ i dessa tider av prövning. Runt om i Sverige finns det goda exempel på hur civilsamhället sluter upp. Människor sätter upp lappar i trappuppgångar för att erbjuda sig att handla till riskgrupper och i facebookgrupper koordinerar människor insatser för att hjälpa andra, säger hon.

Vad får regeringen för signaler om livsmedelsförsörjningen?

– Regeringen och jag är i tät kontakt med alla aktörer i livsmedelskedjan. Hittills finns inga indikationer på att det finns några problem med själva livsmedelsförsörjningen, även om det så klart är ansträngt på vissa håll.

Vill du följa fler positiva nyheter? Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.

Corona gjorde att de blixtgifte sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.