Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ica-handlaren Erik har skänkt 1 400 matkassar

Ica-handlaren Erik Geijer skänker bort mat tillsammans med Svenska kyrkan. Foto: PRIVAT
Ica Kvantum i Kvissleby. Foto: PRIVAT

I Kvissleby i Västernorrland behöver ingen gå hungrig.

Sedan i höstas har Ica-handlaren Erik Geijer skänkt 1 400 påsar med mat till behövande, något som även Sundsvalls Tidning uppmärksammat.

Nu hoppas han att fler handlare tar efter hans exempel.

– I en annan situation hade det kunnat vara jag som var utsatt eller i en svår position, säger han.

Varje torsdag klockan 10 upprepas samma procedur utanför lokalen som tillhör Njurunda församling. Män och kvinnor ur alla åldrar syns bland besökarna. Några är pensionärer, andra arbetslösa eller nyanlända. 

Sedan i höstas har församlingen delat ut omkring 50 kassar med mat här varje vecka – helt gratis, något som Sundsvalls Tidning också skrivit om. Totalt har de skänkt bort 1 400 matkassar vid det här laget.

Maten kommer från Ica Kvantum ett stenkast bort.

– I grunden så handlar det om att vi skänker bort saker som det inte är något fel på, men som vi annars hade kastat. Det kan vara ett pastapaket där plasten har gått upp, eller ett äpple med en stötskada. I stället för att slänga det så knyter vi en plastpåse runt det och sparar det tills kyrkan kan komma och hämta det, säger Ica-handlaren Erik Geijer.

 

LÄS MER: Mikael har gjort sitt Ica till en folköls-oas 

En påse med gratis mat. Foto: PRIVAT

Hjälper miljön – och människorna

Att ge bort maten i stället för att slänga den får ner svinnet – en viktig insats för att minska butikens miljöpåverkan. Dessutom sänker det butikens kostnader för sophanteringen. 

Men kanske är det den andra, mer mänskliga aspekten som väger allra tyngst.

– I en annan situation hade det kunnat vara jag som var utsatt eller i en svår position. Alla människor har ju normalt sett tuffare perioder i livet, och har du en sådan tuff period i livet spelar det ingen roll om du får pasta, ris eller pulvermos. Jag och Njurunda församling kan aldrig lösa ett problem, men vi kan lindra de problem som finns ute i vårt lilla samhälle, säger Erik Geijer.

 

LÄS MER: Ica rensar ut Gevalia från butikshyllorna – kaffet är för dyrt 

Erik Geijer ute i Ica-butiken. Foto: PRIVAT

Hoppas att fler butiker tar efter

Butiken packar ihop varorna och Njurunda församling sköter utdelningen. Erik Geijer vill inte att människorna som tar emot maten ska skämmas om de sen kommer in som kunder:

– Det kan finnas en del människor som känner att det är skamligt att ta emot mat, och då vill jag inte vara med där så att de sen riskerar att träffa mig inne i butiken. Jag själv lägger ingen värdering i det, så för mig finns det ingen skam kopplat till det.

Nu hoppas han att fler butiker och handlare tar efter – i den mån de kan.

– Det vore roligt att kunna inspirera andra. Sen vet jag att de lokala förutsättningarna där mina kolleger och konkurrenter verkar kan vara annorlunda, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!