Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-handlare glad över förbud: ”Bra beslut”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Stöket på Ica Supermarket i Upplands-Bro har stundtals varit olidligt. Ica-handlaren Örjan Josefsson har blivit dödshotad och hans fru beskjuten. Nu hoppas han på den nya lagen om tillträdesförbud.
Foto: Privat / Privat
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Stöket på Ica Supermarket i Upplands-Bro har stundtals varit olidligt.

Ica-handlaren Örjan Josefsson har blivit dödshotad och hans fru beskjuten.

Nu hoppas han på den nya lagen om tillträdesförbud.

 – Det är en bra lag och ett bra beslut.

Örjan Josefsson har blivit intervjuad flera gånger om stök, hot och våld i sin mataffär Ica Supermarket i Upplands-Bro norr om Stockholm. Under sin karriär som Ica-handlare har han blivit hotad runt 40 gånger, och hans fru blev beskjuten av rånare som försökte sno dagskassan en fredagskväll 2019.

– Man sköt med hagelgevär genom rutan. Det var helt overkligt.

Men även mindre stök och snatteri har varit vanliga problem i affären. Det gick så långt att Örjan Josefsson tillsammans med närliggande Broskolan förbjöd elever från att besöka butiken under skoltid – ett beslut som fattades av skolledningen.

– Vi hade mellan 100 och 150 ungdomar per dag, och hade problem med stök och bråk. Många ville köpa energidryck och så hade de inte med sig ID-kort, och det kunde bli en hotfull situation, säger han.

Ny lag om tillträdesförbud

I dag får butiksägare stoppa personer från att handla i deras butiker. Fast det leder inte till några direkta konsekvenser om förbudet överträds, utan i så fall måste polis tillkallas – något som kan leda till ännu mer bråk och stök.

– Vi kan säga att de inte är välkomna, men det kan man skita i, säger Örjan Josefsson.

Skolförbudet har lett till att snatteriet och stöket minskat på Ica Supermarket i Upplands-Bro, men det kan ofta vara stökigt under andra tider på dygnet. Men med den nya tillträdeslagen kan åklagare bestämma om tillträdesförbud mot personer som kan misstänkas begå brott i butiken, och den som överträder förbudet kan dömas till böter eller fängelser. Riksdagen klubbade lagen i januari och den trädde i kraft 1 mars.

Örjan Josefsson hoppas att lagen ska göra det tryggare i hans Ica-butik.

– Det är en bra lag. En bra sak är att vi inte behöver säga åt personen, utan det räcker att visa att personen varit i butiken med övervakningskameror.

Vanligt problem

Stök och bråk är vanligt i svenska butiker. I intresseorganisationen Svensk Handel trygghetsbarometer 2020 svarade 18 procent av handlarna att de blivit utsatta för hot och våld ”den senaste veckan”. Mest utsatt är Stockholmsområdet. I samma enkät svarade 32 procent att de blivit utsatta för stöld de senaste sju dagarna.

Även Svensk Handel är positiv till förbudet.

– Den laglöshet som många handlare upplever måste upphöra och tillträdesförbudet är ett viktigt steg i rätt riktning, säger ordförande Karin Johansson i ett pressmeddelande.

Men Örjan Josefsson är orolig för att den nya lagen inte kan användas i alla tillfällen han önskat, eftersom småstölder sällan beivras.

– Riksåklagaren har ju beslutat att man lägger ner alla snatterier under 60 kronor. Så det är inte säkert hur ofta lagen kommer att tillämpas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.