Ica-butiken: "Ge inte tiggarna någonting"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skylten precis vid entrén till Ica-butiken i Fornåsa lyder: "Snälla! Ge inte tiggarna någonting".
Foto: Robert Hagberg

Med en stor skylt uppmanar Ica-butiken i Fornåsa sina kunder att inte ge pengar till tiggare.

Handlaren Anders Carlsson menar att han tog beslutet efter att kvinnan handlat cigaretter och tiggt av barn.

– Tyvärr blev skylten felformulerad. Det var just den här tiggaren jag menade och inte tiggare i allmänhet, säger han.

Bilden från Ica Nära i Fornåsa, utanför Motala, har börjat sprida sig på Facebook. På en handskriven skylt utanför ingången uppmanas kunderna att inte ge pengar till tiggare:

"Snälla! Ge inte tiggarna någonting", stod det med stora bokstäver.

Sanna Käck, 27, som bor i Motala såg bilden på onsdagen och bestämde sig för att åka dit för att se om det verkligen stämde.

– Jag trodde självklart att detta måste vara ett montage eller något liknande. Inte kan väl Ica stå för detta, säger hon.

"Smutsar ner Icas namn"

När hon kom fram till platsen såg hon först varken tiggare eller någon skylt.

– Ställningen som skylten sitter på var vänd mot väggen. Troligtvis i väntan på att kvinnan skall komma tillbaka, säger Sanna som tog en egen bild på uppmaningen.

– Jag trodde inte att det var sant när jag såg den med egna ögon. Vad enskilda personer väljer att göra och tycka är deras eget val. Men jag tycker att det är fel att ett företag som Ica går ut med en sådan uppmaning. Det smutsar ner Icas namn, säger hon.

Köpte cigaretter

Butikschefen Anders Carlsson säger att kvinnan kom till butiken i lördags.

– Jag tyckte att det var helt okej och anvisade henne en plats att sitta på. Hon fick kaffe, semla och lite frukt, säger han.

Men i måndags ska kvinnan ha flyttat sig till en plats närmare ingången.

– Vid 11-tiden kom hon in och köpte cigaretter. Hon hade väl inte fått ihop tillräckligt med pengar då men hon tog fram ett kontokort och betalade med. Då kände jag att det här är ju ingen tiggare på riktigt, säger Anders Carlsson.

"Skylten blev felformulerad"

Enligt Anders Carlsson ska kvinnan även ha tiggt pengar av barn utanför affären.

– Det tycker jag definitivt inte att man får göra. Hon satt även och rökte så att rökte kom in i butiken och då kände jag att det får vara nog, säger han och berättar att det var då skylten sattes upp.

– Tyvärr blev skylten lite felformulerad. Det var just den här tiggaren jag menade, det är inte tiggare i allmänhet. Kommer det tiggare som är på riktigt så får de gärna vara utanför min butik.

Men kan en tiggare inte ha kontokort och köpa cigaretter?

– Jag har en föreställning om att tiggare inte har några pengar över huvudtaget och ska då inte kunna köpa cigaretter, säger han.

Ber om ursäkt

Är det här ett budskap som Ica centralt står bakom?

– Ica står inte bakom det här. Det här är mitt beslut, säger Anders Carlsson och fortsätter:

– Jag ber jättemycket om ursäkt för sättet som skylten var formulerad på. Det verkade på den som att det gäller alla tiggare, men det var inte tanken, utan det var just den här tiggaren. Det skulle väl ha stått "snälla ge inte tiggaren några pengar för hon köper cigaretter för dem". Då kunde den som gick förbi tagit ett bättre beslut, säger han.

Enligt Anders Carlsson har skylten tagits bort sedan tiggaren inte synts till sedan i onsdags. Han ska under fredagen fatta beslut om huruvida skylten ska användas i fortsättningen.

I förra veckan fick en händelse i Göteborg stor uppmärksamhet utanför en matbutik. En butikschef har nu polisanmälts misstänkt för att ha hällt vatten över en tiggare utanför butiken.

Robert Hagberg och hans kompis Emil Pettersson besökte butiken.

– När jag kom ut från butiken såg jag skylten, sedan såg jag kvinnan som tiggde och tyckte att det såg lite komiskt ut. Det är sorgligt när människor ska behöva sitta och tigga. Därför tog jag bilden, säger Hagberg.

Emil Pettersson:

– Min fru hade varit i Fornåsa några dagar tidigare och hörde av personalen att den tiggande kvinnan hade varit inne i butiken och köpt cigaretter och betalat med betalkort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.