Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica-butiken angrips av gäng – kunder vaktar

Fredrik Rydberg och hans anställda plågas av gängen som härjar i butiken.
Foto: / PRIVAT
Polisen ökar sin närvaro vid butiken.
Foto: / GOOGLE MAPS

Ica-handlaren Fredrik Rydberg plågas av ungdomar som härjar i hans butik i Gävlestadsdelen Sätra.

Polisen ökar sin närvaro, personalen får aldrig vara ensamma och får hjälp av stamkunder att hålla vakt.

– Det är gäng som kommer in och river i butiken, de har sagt något i stil med "jag vet vilka dina barn är" till personalen, säger Ica-handlaren.

Det var lokaltidningen Arbetarbladet som först berättade om hur stökiga ungdomar, uppskattningsvis mellan 12 och 16 år gamla, skapar en hotfull miljö i Sätra centrum.

Bilar har bränts, fönsterrutor krossats och det har eldats i centrumgången.

– Sätra centrum är väl ett av de områden som sticker ut i Gävle, säger Daniel Winge, regionledningsbefäl för Gävlepolisen, till Expressen.

Under natten till söndagen är det dock inga allvarligare brott som rapporterats.

En av dem som nu slår larm om den hotfulla miljön är Ica-handlaren Fredrik Rydberg som driver en Kvantumbutik i centrum.


LÄS MER: Polisen hotad av beväpnad person i Sätra


"Vi är lite avtrubbade i den här branschen"

Handlaren beskriver hur ungdomar springer i butiken och river samtidigt som de hotar hans personal.

– Det har gått i vågor här i Sätra sedan jag kom hit för tio år sedan. Vi är lite avtrubbade i den här branschen, men det har accelererat under de senaste tio dagarna, säger Fredrik Rydberg och berättar för Arbetarbladet att stamkunder kommer till butiken på kvällarna och hjälper till att säga ifrån mot ungdomarna.

– De bryr sig inte om att man säger till dem, det finns ingen respekt för vuxna.

"Eskalerat nu"

För Expressen utvecklar Fredrik Rydberg problematiken:

– Det är ett gäng, 15 som mest, en handlar och de andra springer runt i butiken. De har hotat personalen, eldat i centrum. De har smällt smatterband i fönstren, säger Rydberg.

– Det har legat och puttrat och sen har det har eskalerat nu till påsklovet, de verkar sakna vuxna förebilder.

– Det är i princip varje kväll. Det är inte dagtid, utan kvällar.

För att hålla säkerheten finns, förutom stamkunderna, bland annat en ordningsvakt i butiken varje kväll.

– I butiken kan vi egentligen bara se till att personalen alltid är flera stycken, alltid fler än två. Vi har en vakt inne på kvällarna. Det är tryggare för personalen. Men vi har också god hjälp av stamkunder som kommer och stöttar oss, genom att handla på kvällarna i stället för på dagen.

Polisen: Ökad bevakning

Rydberg säger att han har haft en bra diskussion med polisen, socialtjänsten, skolan och den lokala idrottsföreningen. De har tagit fram en grupp som ska försöka "bena ut vad som kan göras".

Det behöver göras mer, menar Fredrik Rydberg.
Foto: / PRIVAT

– Men i det stora hela behöver det göras mer, säger Rydberg.

– I slutet blir det väl ett polisärt arbete, men först är det viktigt att få ungdomarna att respektera andra människor och andras egendom. Vi har, i hela branschen, problem med att folk använder matbutikerna som skafferier.

Kommunpolisen Måns Jennehag säger till Arbetarbladet:

– Vi delade en lägesbild där det framkom vad som hänt. Från polisens sida handlar det om att öka närvaron i Sätra när tid ges. Ungdomspolisen har en etablerad kontakt med socialtjänsten och skolorna, där utbyter de information.

"Behövs bättre samarbete"

Ica-handlaren Fredrik Rydberg menar att det behövs ett bättre samarbete, där polis, socialtjänst och skola ska kunna ta del av varandras uppgifter för att hjälpa ungdomarna.

Kunderna vaktar nu vid butiken.
Foto: / GOOGLE MAPS

– Polisen ser, socialen ser, skolan ser. De är barn och ungdomar, om vuxenvärlden tar tag i det i god tid tror jag vi kan slippa värre problem på längre sikt. Framför hoppas vi ju att det löser sig för ungdomarna.

Förra året beskrev Expressen en liknande situation för Hemköpsbutiken i Tjärna ängar, Borlänge, som drabbats av stenkastande ungdomar. Då gick polisen in för att hårdbevaka butiken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.