Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ica-butik vägrar låta romer växla pengar

"Romerna får inte växla in pengar! Varken mynt eller sedlar!", står det på lappen som fotades i kassan på Ica-butiken i Sollentuna.Foto: Love Randberg / Läsarbild

Är du rom får du inte växla pengar på en Ica-butik i Sollentuna. Det meddelas tydligt genom en lapp i kassan.

Chefen menar att förbudet gäller alla kunder – men när Sveriges Radios reporter, med dold mikrofon, vill växla in pengar går det utmärkt.

– Den var olyckligt formulerad och det framstår som att det bara gäller vissa kunder, skriver chefen i ett mejl till Sveriges Radio.

"Romerna får inte växla in pengar! Varken mynt eller sedlar!"

Det står det på en lapp som kunderna möts av i kassan på en Ica-butik i Sollentuna. Instruktionerna till personalen är tydliga: Kunder som är romer ska inte få växla pengar i butiken.

När Sveriges Radio. konfronterar chefen med uppgifterna svarar han att förbudet kom till efter att butiken fått in för mycket växel från ett närliggande tältläger för hemlösa.

Chefen skriver mejl om lappen

När han får se bilden på butikens lapp säger han dock att förbudet gäller alla kunder. Men senare får Sveriges Radios reporter utan problem växla in pengar, något som dokumenterades med en dold mikrofon.

"Den var olyckligt formulerad och det framstår som att det bara gäller vissa kunder. Så är inte fallet och det överensstämde inte heller med den information personalen fick, utan det är ett generellt stopp för större belopp", skriver chefen i ett mejl till Sveriges Radio.

Ica: "Ett misstag att skriva lappen"

Ica-butiken ägs privat, men ingår i Ica-gruppen. Olof Fernvall, informatör på Ica, berättar att Ica har varit i kontakt med butikschefen som har förklarat bakgrunden till lappen.

– Som han förklarar det så är det helt enkelt så att de har haft ett tältläger nära butiken tidigare. Därför hade de väldigt mycket växling under en period och de har fortfarande stora mängder mynt kvar. Därför införde de ett stopp, säger Fernvall.

Hur ser ni på den här lappen och butikens agerande?

– Vi kan ha förståelse för att chefen inte vill växla in pengar. Men man får inte diskriminera någon. Inför man en regel så ska den hälla alla. Det var, som han själv säger också, ett misstag att skriva lappen.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.