Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ica-butik utsatt för homofobisk attack

När Ica-handlaren Jenni Steiner, 47, kom till butiken på torsdagsmorgonen möttes hon av uppklistrade rosa trianglar Foto: Privat
En symbol som nazisterna tvingade homosexuella bära under Förintelsen Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

När Ica-handlaren Jenni Steiner, 47, kom till butiken på torsdagsmorgonen möttes hon av uppklistrade rosa trianglar – en symbol som nazisterna tvingade homosexuella bära under Förintelsen. 

– Man känner ett obehag när man möts av de bilderna, men framför allt känner jag mig bedrövad att det här faktiskt sker i Sverige år 2018, säger hon. 

Fem stycken uppochnervända rosa trianglar var uppklistrade runtom Ica-butiken och dess fasad, vilket QX har rapporterat om. Samma symbol som nazisterna tvingade homosexuella att bära i koncentrationslägren under Förintelsen.    

– Man känner ett obehag när man möts av de bilderna, men framför allt känner jag mig bedrövad att det här faktiskt sker i Sverige år 2018. Det var en hemsk tid i historien under andra världskriget i historien som bar inte får upprepas, säger Jenni Steiner, 47, som driver butiken i Trosa. 

NMR delade ut flygblad

Det var inte första gången som butiken utsätts för påtryckningar med ett nazistiskt budskap. I juli stod medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utanför butiken och delade ut flygblad. Jenni Steiner reagerade då genom att hissa upp prideflaggan utanför butiken. 

LÄS MER: Icahandlaren Jennis protest mot nazisterna utanför butiken 

"Jag är homosexuell. Min fru jobbar också i butiken. Vi tillsammans med många andra av olika ursprung, läggningar, identiteter och utseenden utgör butikens kärna tillsammans med alla våra kunder. Det som utgör själva kärnan i NMR, å andra sidan, är en stark, gemensam övertygelse om att människor som oss inte har någon rätt att existera, och att de är beredda att få igenom sin ideologi med våld”, skrev hon i ett inlägg på Facebook. 

Dessa lappar satt uppklistrade runtom Ica-butiken. Foto: Privat

 Sedan dess har allt varit lugnt – tills nu. 

–Jag vet inte om det är för att det är val snart som provocerar fram de här människorna, men jag känner att sånt här ökar, säger Jenni Steiner.

"Kärlek och uppbackning"

– Jag vill driva den här butiken i lugn och ro tillsammans med mina medarbetare. Jag vill återskapa den roliga härliga känslan som vi har haft.

Trots händelsen, som nu är polisanmäld, känner Jenni Steiner glädje över allt stöd hon har fått, inte minst från hennes kunder.  

– När jag går runt i butiken klappar kunderna om mig och visar kärlek och uppbackning. Det är det jag tänker ta med mig från det här. 

LÄS MER: Efter NMR:s flygblad – försvarsministern besöker Ica