Niki Nilsson har Ehlers-Danlos syndrom, en genetisk defekt som man föds med och som innebär att kollagenet – som funkar som kroppens klister som håller alla kroppens byggstenar på plats – är för svagt. Det leder till bland annat överrörlighet och kronisk smärta. Foto: Privat / LÄSARBILDNiki Nilsson har Ehlers-Danlos syndrom, en genetisk defekt som man föds med och som innebär att kollagenet – som funkar som kroppens klister som håller alla kroppens byggstenar på plats – är för svagt. Det leder till bland annat överrörlighet och kronisk smärta. Foto: Privat / LÄSARBILD
Niki Nilsson har Ehlers-Danlos syndrom, en genetisk defekt som man föds med och som innebär att kollagenet – som funkar som kroppens klister som håller alla kroppens byggstenar på plats – är för svagt. Det leder till bland annat överrörlighet och kronisk smärta. Foto: Privat / LÄSARBILD
"Det händer ganska ofta att jag blir ifrågasatt när jag sitter på handikapplatserna när det är ont om plats", säger Niki Nilsson, 24. Foto: Privat / LÄSARBILD"Det händer ganska ofta att jag blir ifrågasatt när jag sitter på handikapplatserna när det är ont om plats", säger Niki Nilsson, 24. Foto: Privat / LÄSARBILD

"Det händer ganska ofta att jag blir ifrågasatt när jag sitter på handikapplatserna när det är ont om plats", säger Niki Nilsson, 24.

 Foto: Privat / LÄSARBILD
Senast i förra veckan, när Niki hade satt sig på den prioriterade sittplatsen på tunnelbanan, påpekade en kvinna att Niki upptog bättre behövandes plats. Foto: Gelia/Shutterstock.comSenast i förra veckan, när Niki hade satt sig på den prioriterade sittplatsen på tunnelbanan, påpekade en kvinna att Niki upptog bättre behövandes plats. Foto: Gelia/Shutterstock.com
Senast i förra veckan, när Niki hade satt sig på den prioriterade sittplatsen på tunnelbanan, påpekade en kvinna att Niki upptog bättre behövandes plats. Foto: Gelia/Shutterstock.com

"Ibland är det sura blickar och suckar"

Publicerad

Det syns inte på Niki Nilsson att hon har en osynlig funktionsnedsättning.

Nu har hon tröttnat på att folk dömer henne när hon sitter på de prioriterade platserna i kollektivtrafiken.

– I bland är det sura blickar och suckar men det händer att folk går förbi och säger att: "Jaha, här sitter man ung och frisk på handikapplats", säger hon.

Niki Nilsson, 24, från Farsta, har Ehlers-Danlos syndrom, en genetisk defekt som man föds med och som innebär att kollagenet – som funkar som kroppens klister som håller alla kroppens byggstenar på plats – är för svagt vilket leder till bland annat överrörlighet och kronisk smärta.

– För mig betyder det att jag får väldigt ont i mina fötter, knän och ryggen. När jag sover måste jag byta position ofta och jag klarar inte av att stå länge, max fem-tio minuter, innan jag får fruktansvärt ont, säger Niki.

En osynlig funktionsnedsättning

Nikis funktionsnedsättning är "osynlig" och syns inte, vilket leder till att hon många gånger blir ifrågasatt i bland annat kollektivtrafiken.

– Det händer ganska ofta att jag blir ifrågasatt när jag sitter på handikapplatserna när det är ont om plats. I bland är det bara sura blickar och suckar men det händer att folk går förbi och säger att: "Jaha, här sitter man ung och frisk på en handikapplats".

 

LÄS MER: Rebecca, 19: "Jag har ont dygnet runt"

 

Senast i förra veckan, när Niki hade satt sig på den prioriterade sittplatsen på tunnelbanan, påpekade en kvinna att Niki upptog bättre behövandes plats.

– Då sa jag faktiskt att jag är handikappad och att jag har ont, men det var lite som att hon trodde att jag drev. Det är inte så lätt att ha ett osynligt handikapp. Ingen erbjuder sig sin plats eller vet hur jag mår, men det förstår jag också.

La sin hand på hennes

Efteråt var det en annan kvinna som hade förstått att Niki hade tagit lite illa vid sig. Hon gick fram till Niki och la sin hand på hennes – något som berörde Niki djupt.

– Så säger hon: "Det här är inte första gången du blir ifrågasatt, eller hur? Du kan inte ha det lätt, du". Jag blev jätteförvånad. Så la hon sin hand på min kind. Det var så uppriktigt och snällt. Jag blev så rörd över att någon liksom ser ens lidande trots att den för andra är osynlig

 

LÄS MER: Debatt: Ovanlig diagnos? Då funkar inte vården

 

Niki menar att det är dags för folk att sluta döma andra – för man vet faktiskt inte vad de har för förutsättningar.

– Jag har inget emot att folk frågar om jag verkligen behöver sittplatsen, men man behöver inte vara aggressiv och otrevlig samt utgå från att jag är frisk och hänsynslös. Man behöver inte sitta i rullstol eller gå med kryckor för att ha ont, i bland syns det bara inte att man är sjuk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag