Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ibbe", 18, utvisas – efter sex år i Sverige

Fotbollsproffset John Guidetti är bara en av alla som uttryckt sitt stöd för Abrahim Jabateh, som nu ska utvisas till Liberia.

När han talar med SVT om vad som väntar i Liberia faller han i gråt och svarar "ingenting".

Ändå är det dit som 18-åriga Abrahim Jabateh nu ska utvisas, efter sex år i Sverige.

Han vet inte när beslutet ska verkställas. 

– Men så mycket jag kan säga är att mitt liv är här och mitt land är Sverige, säger Abrahim Jabateh till Expressen.se.

I måndags, när Abrahim Jabateh kom hem från Hultfreds gymnasium där han går andra året på barn- och fritidsprogrammet, kände han att något var fel.

Hans fosterpappa berättade att ett brev kommit från polisen om att Abrahim skulle utvisas till sitt hemland Liberia.

Migrationsverkets fattade beslutet redan 2009, och nu skulle det verkställas eftersom Abrahim fyllt 18 år. 

– Allt bröt ihop, säger Abrahim Jabateh.

Startade upprop på internet

Han ringde sin bästa vän, som startade en Facebookgrupp och dagen efter stod hela skolan utanför polishuset i Hultsfred.

En handfull Facebook-grupper har startats och över 12 000 personer har i skrivande stund "gillat" gruppen med flest likes.

Elevrådsordföranden på Vimmerby gymnasium Daniel Nestor skrev debattinlägg på SVT där han kallar beslutet en "omänsklig behandling av människor".

– Jag vet inte vad som väntar, min familj här vet inte vad som väntar. Jag är så nere du kan vara. Men alla som hör av sig och visar sitt stöd ... Det har byggt upp en, det har gjort mig starkare än någonsin. Det betyder otroligt mycket att så många bryr sig om mig, säger Abrahim Jabateh.

Över 8 000 personer har skrivit på en namninsamling för att få migrationsverket att häva sitt beslut, samtidigt som man samlar pengar till en advokat.

Premier league-spelarna John Guidetti och Kristoffer Pettersson har visat sitt stöd på Twitter, i tråden #låtibbestanna – som snabbt blev en av det sociala nätverkets mest populära.

Arsenalspelaren Kristoffer Olsson ringde till och med upp.

– Han sade att jag skulle vara stark. Det betyder mycket, eftersom jag ser upp till honom, säger Abrahim Jabateh.

Kan omprövas

Frågan är vilken effekt en namninsamling har. Enligt migrationsverkets pressinformatör Sophia Öhvall Lindeberg görs bara en omprövning om ny information inkommit genom en ansökan om så kallat verkställighetshinder….

– Att personer protesterar är inte ett verkställighetshinder, men om det kommer fram nya uppgifter som inte har prövats, om till exempel individens behov av skydd, så görs en ny prövning av de nya uppgifterna, säger Sophia Öhvall.

Hon kan inte kommentera det enskilda ärendet då det är belagt med sekretess och inte kan diskuteras utan fullmakt.

Kom med falska papper

Grunden till migrationsverket beslut är att Abrahim Jabateh kommit till Sverige smed falska papper och en man som sade att han var hans pappa, men inte var det.

De hade rest från Guinea, där Abrahim Jabateh vuxit upp med sin mormor efter att ha lämnat Liberia, sex månader gammal.

Abrahim minns inte varför de lämnade hemlandet.

– De ville väl att jag skulle få ett bättre liv här. Jag var tolv år, jag vet ingenting om varför. Men så mycket jag kan säga är att mitt liv är här och mitt land är Sverige.

Rotat sig i Hultsfred

Under sex års tid har han rotat sig i Hultsfred och drömmer nu om att någon gång spela a-lagsfotboll med Helsingborg, eftersom "det inte går så bra för Kalmar".

I Liberia känner han ingen, säger han, och av de tre officiella språken talar han bara engelska - något han bara klarar sig på i huvudstaden.

– Jag är rädd som fan. Det är sjukt.

SVT skriver att Abrahim Jabateh enligt migrationsverket har sina föräldrar och fyra syskon kvar i Liberia och att han vid flera tillfällen haft kontakt med dem.

– Så här är det. Jag ringde en gång. Det var för att socialtjänsten och migrationsverket sagt att jag ska ha kontakt med dem, säger Abrahim Jabateh.

Försökte återvända

Abrahim Jabateh berättar att han försökte återvända till Liberia frivilligt för ett år sedan. 

– Polisen hade sagt att det blir lättare om jag samarbetar, säger Abrahim Jabateh.

Men i och med att han inte har något liberianskt pass nekades han inresetillstånd. Själv vet han inte vad som gick fel. 

– Det är väldigt komplicerat.

Ska anlita advokat

Håkan Nyblom, 62, är den man som Abrahim Jabateh kallar "pappa". För honom är beslutet tungt men väntat

– Vi har ju levt med det i snart fyra år, så vi har försökt förbereda oss mentalt. Men Ibbe har nog förträngt det, så är det, säger Håkan Nyblom.

Han beskriver att säger att Abrahim har blivit som en familjemedlem under de fem år de bott ihop.

– Han var en rädd liten gosse när han kom, med den problematik han hade med sig. Han levde i ett land med inbördeskrig och hade mycket i bagaget.

Torsdagen blir en hektisk dag för Abrahim Jabateh. Han har flera möten inplanerade – vilka kan han inte säga – men målet är att få stanna på den plats han ser som sitt hem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.