Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ian Wachtmeister var rebell till sin död

Ian Wachtmeister i december 2005 när han intervjuades av Expressens Cecilia Hagen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ian Wachtmeister under valrörelsen 1991. Foto: JOAKIM ROOS
Bert Karlsson och Ian Wachtmeister firar att Ny demokrati kommit in i riksdagen den 15 september 1991. Foto: SUSANNE WALSTRÖM / DAGENS NYHETER
Ian Wachtmeister sponsrade Kristdemokraternas Alf Svenssons personvalskampanj inför EU-valet 2009. Foto: MATTIAS FORSBERG
Ian Wachtmeister med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Linus Bylund i september 2010. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Ian Wachtmeister var den evige rebellen.

Frispråkig industriman och partiledare som lovade ”drag under galoscherna” i den svenska politiken – och höll sitt löfte.

Den okonventionelle greven avvisade anklagelser om att hans Ny demokrati skulle ha berett väg för främlingsfientliga strömningar, men han blev senare rådgivare till SD.

 

LÄS MER: Ian Wachtmeister är död – blev 84 år gammal

Ian Wachtmeister kom in som en frisk fläkt i den svenska politiken. Hans nybildade parti Ny demokrati fick 6,7 procent i valet 1991 och tog sig med god marginal in i riksdagen – och skakade därmed om den stabila partistruktur som varit oförändrad i decennier.

Den aristokratiske greven blev ett vinnande team tillsammans med sin folklige vapendragare, entreprenören Bert Karlsson. De kallades ”Greven och betjänten” och gick till val på programmet sänkta skatter, privatisering, mindre byråkrati och mera restriktiv flyktingpolitik. Och de gjorde politisk succé med parollen ”Drag under galoscherna”.

Ian Wachtmeister under valrörelsen 1991. Ny demokrati fick 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet. Foto: JOAKIM ROOS

Men den friska luft de förde in blev allt mera unken. Främlingsfientliga krafter hade sökt sig till det nya partiet. Allt eftersom det gick sämre i opinionen och partiets slets sönder av interna tvister kom dessa strömningar att dominera Ny demokrati – som åkte ur riksdagen redan i nästa val. Då hade Ian Wachtmeister redan lämnat posterna som partiledare och riksdagsman.

Ses som förelöpare till SD

I ett historiskt perspektiv ser många bedömare Ny demokrati som en förelöpare till Sverigedemokraterna. Något som understryks av att Wachtmeister var rådgivare till SD under en period. 

Han förnekade dock bestämt att han skulle ha varit medlem av SD eller ens röstat på partiet. Och han förnekade lika bestämt att Ny demokrati var främlingsfientligt.

 – Av alla frågor vi tog upp fanns även invandrarfrågan med. Vi ville ha upp den på bordet, ansåg inte att den skulle sopas under mattan, sade Ian Wachtmeister till Expressens Cecilia Hagen 2005.

– Men betoningen på den kom inte från oss, den kom från de andra partierna som vill ge oss en negativ stämpel. Det var fel och dessutom oförskämt. I våra led fanns det säkert en och annan rasist, precis som i alla andra partier, sade han.

Bert Karlsson och Ian Wachtmeister firar att Ny demokrati kommit in i riksdagen den 15 september 1991. Foto: SUSANNE WALSTRÖM / DAGENS NYHETER

Men fem år senare var han inbjuden till en SD-konferens och sade då att han såg stora likheter mellan Ny demokratis och SD:s invandringspolitik.

– Det finns stora likheter. Likheterna är att bägge kräver papprena på bordet och korrekta uppgifter, sade han till Expressen 2010.

– Jag sympatiserar med alla de människor som röstade på Sverigedemokraterna för att de ville få klarhet i de här frågorna, sade han.

Högadlig familj

Ian Melker Shering Wachtmeister af Johannishus föddes den 24 december 1932 på familjens herrgård i Södermanland. Han växte upp i högadlig miljö, gick på den exklusiva internatskolan Lundsberg och utbildade sig till bergsingenjör. Bland hans barn- och ungdomsvänner märktes den ingifte släktingen Olof Palme.

Vägen till en framgångsrik karriär i näringslivet var utstakad. Han var vd på Oxelösunds järnverk 1970–1978 och på Gränges Aluminium 1978–1983. Också som industriman, långt före sin politiska karriär, var han frispråkig och självsäker. Det ledde till att han fick sparken av Hans Werthén, koncernchef för Electrolux som Gränges ingick i.  

Ian Wachtmeister med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Linus Bylund i september 2010. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Jag blev uppsagd av Hans Werthén. Han ringde mig och sa: "Jag har bara två saker att säga till dig: För det första ska du hålla käften och för det andra kan du dra åt helvete", berättade Wachtmeister för Expressen.

– Anledningen var att jag ville göra en miljardinvestering i ett aluminiumsmältverk i Piteå. Hade det gjorts hade det varit Sveriges bästa investering någonsin. Men Werthén ville bara göra dammsugare och kylskåp, sade han.

Höll aldrig käften

Trots uppmaningen från den legendariske företagsledaren Hans Werthén, själv ingen tystlåten typ, höll Ian Wachtmeister aldrig käften. Inte då som industriman, inte senare som egenföretagare, politiker, författare och debattör.

Det var fullt drag hela tiden, både under och över galoscherna. Och hans skämtlynne var känt i vida kretsar, om än inte lika populärt hos alla. Hans politiska parhäst Bert Karlsson sade att ”han försökte alltid vara rolig på andras bekostnad”.

 

LÄS MER: Alf Svenssons hjälp inför valet 2006: Ian Wachtmeister

 

– Det finns förstås en möjlighet att avfärda mig som en pajas, men alla som känner mig vet att jag har ett allvar också, sade han till Expressen.

Efter att ha tvingats bort från storföretaget Gränges grundade Wachtmeister den egna firman Empire, som bland annat tillverkade hushållsmaskiner, och sedan flera andra företag.

Satirisk debattbok

Han gav ut en rad böcker, först ”Ankdammen” (1988) en satirisk debattbok om Sverige och sedan ”Elefanterna” (1990), ”Krokodilerna” (1992), och ”Grodorna” (2000). Självbiografin ”Rebellerna – en historiebok om Ian Wachtmeister” kom 2009.

I ”Rebellerna” skildrar han sin lyckliga barndom på herrgården Nääs nära Nyköping. Han berättar om sitt liv i industrivärlden och i politiken. Och han räknar upp 20 personer som han kallar rebeller, bland dem Ikeas Ingvar Kamprad, H&M:s Erling Persson och, kanske något överraskande, kronprinsessan Victoria. 

Ian Wachtmeister sponsrade Kristdemokraternas Alf Svenssons personvalskampanj inför EU-valet 2009. Foto: MATTIAS FORSBERG

För Mitt i, en lokaltidningskedja i Stockholm, beskriver han vad han menar med rebeller – i något som liknar ett självporträtt:

– Människor som går sin egen väg och inte följer majoritetens trista mallar utan tror på sig själva. Individer. Det kan vara forskare, poeter, filosofer eller entreprenörer till exempel.

I maj i år berättade Ian Wachtmeister på sin Facebook-sida att han hade drabbats av cancer av typ Lymfom B, ”en aggressiv sort”.

Drabbades av cancer

Med lång erfarenhet av både framgångar och bakslag skrev han att stod beredd inför sin ”match mot det fruktade monstret”.

”Jag kommer tackla denna match som så många andra matcher i livet. Med full kraft av fighting spirit, livsglädje och hoppfullhet”, skrev han på Facebook.

Många år tidigare sade han till Expressen att han trodde att hans eftermäle skulle lyda så här:

– Om mig kommer det att sägas att han var modig och uppkäftig i hela sitt liv och han hade väldigt ädla syften.

Ian Wachtmeister blev 84 år.