Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ian Wachtmeister: Jag är svårt sjuk i cancer

Ian Wachtmeister berättar själv om sin cancer.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Ian Wachtmeister är 84 år
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Ian Wachtmeister, greve och grundare av det nedlagda partiet Ny demokrati, är svårt sjuk i cancer.

84-åringen skriver själv på Facebook om sjukdomen och att han opererats flera gånger på senare tid.

"Jag opererade bort magsäcken och mjälten mm för någon vecka sedan och inom kort inleds en cellgiftsbehandling. Det var för en månad sedan jag fick kraftiga smärtor i magen som senare visade sig vara en tumör stor som en näve", berättar han.

På tisdagen skrev Ian Wachtmeister, 84, från sjuksängen ett inlägg på sin Facebook-sida om sjukdomen som han drabbats av:

"Jag kommer tackla denna match som så många andra matcher i livet. Med full kraft av fighting spirit, livsglädje och hoppfullhet."

Wachtmeister berättar att han för en månad sedan fick vetskap om att han drabbats av cancer och att det handlar om en "aggressiv sort" som heter lymfom B.

Ian Wachtmeister har drabbats av en aggressiv cancer

"Livet har olika skeenden och utmaningar. För en månad sedan ändrades mitt liv i grunden. Efter att frejdigt kunnat deltaga i debatten blev jag allvarligt sjuk och måste tills vidare lägga allt annat åt sidan", skriver Wachtmeister.

Den 84-årige greven fortsätter:

"Min match mot det fruktade monstret delas med många andra. Jag hoppas att vi kan hjälpa varandra. Vi har alla våra nära och kära och jag tycker att situationen är värre för min fru och min familj än för mig själv."

Cancerfonden skriver om lymfomcancer:

"I Sverige insjuknar nästan 1 900 personer årligen i lymfom, sjukdomen med många ansikten. Lymfom är ett samlingsnamn för en rad olika former av tumörsjukdomar som utgår från lymfsystemet."

Grundade Ny demokrati med Bert Karlsson

Ian Wachtmeister är mest känd för att ha varit med och grundat partiet Ny demokrati tillsammans med Bert Karlsson. Mellan åren 1991 och 1994 satt Ian Wachtmeister i riksdagen för Ny demokrati. Han valde att lämna partiet år 1994, efter ett internt bråk.

År 2000 förklarades partiet i konkurs.

Ian Wachtmeister har också varit aktiv i näringslivet och skapat en företagsgrupp som döpts till Empire.

För Dagens Nyheter bekräftar Wachtmeisters vän och förläggare Jonas Pettersson:

– Vi är där för Ian och ger honom vårt stöd, säger Pettersson.

Ian Wachtmeister har tre barn, födda på 1950- och 60-talen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.