Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ian Wachtmeister är död – blev 84 år

Ian Wachtmeister drabbades av cancer och berättade om beskedet i maj i år.Foto: SUVAD MRKONJIC
Greve Ian Wachtmeister blev 84 år gammal.Foto: ROBBAN ANDERSSON
Bert Karlsson och Ian Wachtmeister i valrörelsen 1991.Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN
Bert Karlsson och Ian Wachtmeister grundade partiet Ny demokrati.Foto: SUSANNE WALSTRÖM / DAGENS NYHETER
"Jag kommer tackla denna match som så många andra matcher i livet. Med full kraft av fighting spirit, livsglädje och hoppfullhet," skrev Ian Wachtmeister i samband med att han berättade om cancerbeskedet.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
1 / 7

Greven, företagsledaren, politikern och författaren Ian Wachtmeister har gått bort, bekräftar hans hustru för SvD. 

Han blev 84 år gammal – och dog ett halvår efter läkarens besked.

– Han var en mycket färgstark person. Han var oerhört omtänksam och hade ett mycket gott hjärta, säger före detta KD-ledaren och Ian Wachtmeisters nära vän Alf Svensson.

I slutet av maj gick Ian Wachtmeister ut och berättade om läkarens besked. Då hade han en månad tidigare fått cancerdiagnosen lymfom B, "en aggressiv sort", som han själv skrev från sjuksängen.

"Jag opererade bort magsäcken och mjälten mm för någon vecka sedan och inom kort inleds en cellgiftsbehandling. Det var för en månad sedan jag fick kraftiga smärtor i magen som senare visade sig vara en tumör stor som en näve", skrev Wachtmeister då.

Hustruns stöd till Ian Wachtmeister

Han berättade också om stödet från hustrun Anna Eckerström Wachtmeister, 54, och familjen.

"Min match mot det fruktade monstret delas med många andra. Jag hoppas att vi kan hjälpa varandra. Vi har alla våra nära och kära och jag tycker att situationen är värre för min fru och min familj än för mig själv", skrev han och nämnde även sina vänner.

"I min ringhörna har jag min hustru Anna och alla i min familj."

Efter sex veckors vård på akutsjukhus och sjukhem fick Wachtmeister flyttas hem igen i juni, kring midsommar. Där fick han hjälp av hemtjänst, ASiH och familjen:

"Min familj där min fru Anna har kärleksfull helkoll på läget. Vilken härlig känsla", skrev Wachtmeister på Facebook då.

Kördes mellan sjukhus och hemmet

Men Ian Wachtmeister fick inte stanna hemma. Ett par veckor in i juli kördes han till akutsjukhus igen, drabbad av blodförgiftning. Blodförgiftningen kunde åtgärdas, och Wachtmeister kom att flyttas vidare till Huddinge sjukhus och Stockholms sjukhem igen.

"Nu är jag inställd på att samla kraft och vikt. Jag är optimistisk också för att viktkurvan ser ut att vända uppåt", berättade Wachtmeister den 8 augusti.

Hustrun bekräftar dödsfallet

Under behandlingen flyttades Wachtmeister mellan flera olika vårdinstanser: Akutsjukhus, Stockholms sjukhem, Huddinge sjukhus. Ibland fick han vistas i hemmet.

Samtidigt behandlades han med cellgifter.

Men behandlingarna hjälpte inte hela vägen. Nu har Wachtmeister gått bort, bekräftar hans hustru Anna Eckerström Wachtmeister för SvD. Beskedet kommer drygt ett halvår efter att Wachtmeister ska ha fått diagnosen.

 

LÄS MER: Ian Wachtmeister var rebell till sin död

 

Expressen har sökt familjen, som avböjt att kommentera dödsfallet. För SvD bekräftar dock hustrun makens bortgång.

Enligt uppgifter till Expressen förbereds ett uttalande om Ian Wachtmeisters bortgång.

Wachtmeister var med och grundade Ny demokrati

Ian Wachtmeister är mest känd för att ha varit med och grundat partiet Ny demokrati tillsammans med Bert Karlsson. Mellan åren 1991 och 1994 satt Ian Wachtmeister i riksdagen för Ny demokrati. Han valde att lämna partiet år 1994, efter ett internt bråk.

Bert Karlsson minns sin forna partikamrat som modig och en duktig talare: 

– Ian var en fantastisk verbal person och duktig på att organisera folk. Han var inte världens lättaste att jobba med, han var väldigt egen. Men han var en fantastisk talare – det var bara Göran Persson som lyckades vinna över honom.

Bert Karlsson: Kunde prata med alla

Bert Karlsson hade fortsatt kontakt med Ian efter partisplittringen och Ny demokratis konkurs år 2000. Bert Karlsson och Ian Wachtmeister diskuterade politik långt efter uppbrottet – och Karlsson ser Ians förmåga att tala med alla som en av hans största kvalitéer. 

– Ian var en person som kunde prata på ett normalt sätt med alla människor. Han var långt ifrån sin egen börd, säger han.

– Han var fantastisk, han gick utanför boxen. Han kunde prata med alla personer, och man hade roligt när man var med Ian. Sen hade han en annan sida, när man inte tyckte likadant. Men han var rolig, uppkäftig, säger Karlsson vidare.

– Han var en som vågade ta ställning, han vågade bli mentor för Jimmie Åkesson sista tiden, och det är tufft gjort.

Carl Bildt: Djupt engagerad människa

Carl Bildt var partiledare för Moderaterna när Ian Wachtmeister och Ny demokrati tog sig in i i riksdagen. Bildt minns Wachtmeister på Twitter:

"Det var alltid drag under galoscherna med Ian Wachtmeister. Han gav färg och liv åt sin politik. Seriös bakom en fasad av skämt. Jag minns honom som en stor, varm och djupt engagerad människa."

https://twitter.com/CBildt/status/929445985868271616

Jimmie Åkesson: En stor förlust

Ian Wachtmeister har också varit rådgivare för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Oerhört sorgligt, en stor förlust. Ian var en frisk fläkt, en rebell som gjorde avtryck vad han än tog sig för, säger Åkesson om dödsfallet.

– Han var ett moraliskt stöd för mig när vi kom in i riksdagen 2010, och sedan dess har vi haft kontakt. 

– Jag träffade honom senast för ett par veckor sedan, och då var det tydligt att det inte var långt kvar. Mina tankar går till hans anhöriga.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Aktiv i näringslivet

Ian Wachtmeister har också varit aktiv i näringslivet och skapat en företagsgrupp som döpts till Empire.

1970 blev Wachtmeister vd för Oxelösunds järnverk, en roll han inte lämnade förrän 1978 då han i stället blev vd för Gränges aluminium. 1983 grundade han sen bolaget The Empire AB, som sysslar med handel av metaller och plast. Där har han suttit i styrelsen fram till nu.

Marianne Östlund: Han var som en pappa för mig

Marianne Östlund, 53, var partisekreterare för Ny demokrati på 1990-talet och har jobbat nära Ian Wachtmeister även i bolaget Empire.

– Jag har pratat med Ian själv, mycket nu. Jag vet om hur dålig han har varit, säger hon.

– Jag träffade honom när jag var 26 år, han har varit som en pappa för mig. Han har alltid stöttat mig, backat mig, han var en fantastisk person. Han såg den lilla människan och de stora skeendena. Han kämpade för alla andra.

Marianne Östlund fortsätter:

– Han var verkligen en stor man, varmhjärtad.

"Han var min absolut bäste vän"

Pelle Nordblom, entreprenör och nära vän till Ian Wachtmeister sedan 50 år tillbaka, minns sin vän med värme: 

– Han var min absolut bäste vän och jag har sett upp till honom i alla år. Han var en förebild för mig och väldigt många. Jag vill citera Winston Churchill som sa att den som levt sitt liv utan att ha fiender, den har inte levt. Det tycker jag täcker upp för de som inte delade de här åsikterna som Ian har haft och fått påhopp för. Han är djupt saknad för sin enorma generositet, vänfasthet och hans storhet när det gäller att hjälpa människor.

Bert Karlsson och Ian Wachtmeister i valrörelsen 1991.Foto: HANS T DAHLSKOG / TT NYHETSBYRÅN

Vännen och kollegan Patrik Engellau delar bilden av Ian Wachtmeister och säger:

– Han var en förtjusande människa, och det faktum att han gått bort är en förlust för Sverige.

Alf Svensson: "Han var en fighter"

Även före detta KD-ledaren Alf Svensson var nära vän till Ian Wachtmeister.  

– Vi hade kontakt i det sista skedet av hans liv. Jag talade med honom för bara några dagar sedan, och jag ringde honom så sent som i förmiddags, men då visste jag inte om att han avlidit, säger Alf Svensson.

Alf Svensson minns Ian för hans humor och omtänksamhet.

– Han hade ju det här att han ville provocera och sticka hål på ballonger. Han ville gärna vara på scenen, men bakom den provocerande och gycklande fasaden hade han ett väldigt gott hjärta. Han var i grund och botten mycket generös och snäll, säger han och fortsätter:

– Det blir mycket tomt efter honom. Han gjorde det som var osvenskt många gånger. Jag minns när han kom in i riksdagskammaren iklädd kilt. Han älskade att se hur hakorna föll ned. 

Bengt G Andersson arbetade ihop med Ian Wachtmeister i Ny demokrati och minns sin partikollega som en ”frisk fläkt”. 

– Det var en fantastisk politiker, duktig och annorlunda än andra politiker. Han var rolig och slagfärdig, kanske för rolig. Han var en frisk fläkt på den tiden, säger han.