Ian vill ha Alf till EU. Foto: Mattias Forsberg
Ian vill ha Alf till EU. Foto: Mattias Forsberg

Ian: Alf är bäst

Publicerad
Uppdaterad
Ny Demokratis grundare Ian Wachtmeister sponsrar kristdemokraten Alf Svenssons personvalskampanj inför EU-valet. I går kväll var Wachtmeister värd för en galamiddag på Riddarhuset i Stockholm till förmån för Svensson. - Han har hamnat i dåligt sällskap, säger Marita Ulvskog, Socialdemokraternas toppkandidat.
Totalt 86 gäster hade betalat 695 kronor för galamiddagen. Nettoöverskottet går till Alf Svenssons kampanj. Bland andra pastor Stanley Sjöberg och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell njöt av fisk- och skaldjurspaté, kalkonbröst samt glass och jordgubbar.

Är ett personval

Även Svenskt Näringslivs tidigare vd Ebba Lindsö och stjärnadvokaten Peter Althin, bägge partikamrater till Alf Svensson, var på plats i Riddarhuset.
- Det här är ett personval, inte partival. Vi ska nu skicka 18 svenskar till Europa. Och jag tycker Alf Svensson är den bästa, säger Ian Wachtmeister.
- Det betyder inte att jag stödjer KD, men jag stödjer Alf Svensson vilket alla här gör.
Alf Svensson beskriver Wachtmeister som en god vän - som han haft tuffa debatter med.
- Vi tänkte vi skulle hitta på något som ger oss avstamp och som också ger oss resurser till valsedlar, broschyrer, annonser.
Alf Svensson pekar på Ian Wachtmeister:
- Och why not the best? Här har vi adelsmannen som öppnar Riddarhusets portar för en Svensson från Gränna som annars inte kommer in här.
Ian Wachtmeister förklarar att ambitionen är att få in minst en halv miljon kronor till kampanjen via liknande aktiviteter.
- Jag har alltid röstat på Alf utom när jag var i politiken själv, säger han.
På frågan om det inte är litet pinsamt med Ian Wachtmeisters bakgrund i Ny Demokrati svarar Alf Svensson:
- Ian backar upp för vad jag står för och det räcker för mig.

Mycket kritiska

Men konkurrenterna i det rödgröna laget är mycket kritiska till samarbetet mellan Ian och Alf. Marita Ulvskog, Socialdemokraternas toppkandidat inför EU-valet, tycker att det verkar desperat.
- Det ger ett desperat intryck från Kristdemokraterna.
- Att först kasta in Alf Svensson på listan och sedan samarbeta med Ian Wachtmeister.
- Det låter som om de har hamnat i dåligt sällskap, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag