Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Sprickan växer inom regeringen i frågan om hur ungdomsarbetslösheten ska minska.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ratar förslaget om sänkta ungdomslöner - och uppmanar sina partikollegor i Sveriges 100 största kommuner att säga nej till Jan Björklunds förslag om särskilda ungdomsjobb.

- I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem, säger Fredrik Reinfeldt till Dagens Nyheter.

Centerpartiet var först ut med att föreslå sänkta ungdomslöner som ett sätt att minska arbetslösheten bland unga. Nyligen tog även folkpartiledaren Jan Björklund initiativ till att landets 100 största kommuner ska gå i bräschen och införa särskilda ungdomsavtal upp till 23 år i kommuner och landsting till 75 procent av lägstalönen.  Men Jan Björklund kan inte räkna med något stöd från statsminister Fredrik Reinfeldt. Han uppmanar nu sina moderata partikollegor ute i kommunerna att säga nej till FP-förslaget.

- Moderaterna centralt förordar inte lönesänkningar. Vi förordar högre löner och andra metoder för att sänka trösklar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Reinfeldt till DN.

Om sänkta löner skulle minska ungdomsarbetslösheten borde effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar varit större, anser han.

- Jag tror helt enkelt inte på idén med att sänka löner. I så fall borde vi ha sett detta eftersom vi kraftigt har sänkt kostnaderna, säger Reinfeldt till DN.

Han säger också att den största arbetslösheten finns bland unga som fötts utomlands.

- Eftersom jag tror på att vi behöver vara fortsatt öppna, eftersom jag tror på att om vi får fler jobb så säkrar det också vår egen välfärd, så kommer vi också att behöva jobb som är lite mindre kvalificerade för grupper som inte levt de perfekta liven eller pratar den perfekta svenskan eller som kommit från andra länder. Bra, schysta villkor ska råda. Det ska vara löner som man kan leva på, säger Reinfeldt till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.