Centerpartiet var först ut med att föreslå sänkta ungdomslöner som ett sätt att minska arbetslösheten bland unga. Nyligen tog även folkpartiledaren Jan Björklund initiativ till att landets 100 största kommuner ska gå i bräschen och införa särskilda ungdomsavtal upp till 23 år i kommuner och landsting till 75 procent av lägstalönen. Men Jan Björklund kan inte räkna med något stöd från statsminister Fredrik Reinfeldt. Han uppmanar nu sina moderata partikollegor ute i kommunerna att säga nej till FP-förslaget.
- Moderaterna centralt förordar inte lönesänkningar. Vi förordar högre löner och andra metoder för att sänka trösklar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, säger Reinfeldt till DN.
Om sänkta löner skulle minska ungdomsarbetslösheten borde effekterna av den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar varit större, anser han.
- Jag tror helt enkelt inte på idén med att sänka löner. I så fall borde vi ha sett detta eftersom vi kraftigt har sänkt kostnaderna, säger Reinfeldt till DN.
Han säger också att den största arbetslösheten finns bland unga som fötts utomlands.
- Eftersom jag tror på att vi behöver vara fortsatt öppna, eftersom jag tror på att om vi får fler jobb så säkrar det också vår egen välfärd, så kommer vi också att behöva jobb som är lite mindre kvalificerade för grupper som inte levt de perfekta liven eller pratar den perfekta svenskan eller som kommit från andra länder. Bra, schysta villkor ska råda. Det ska vara löner som man kan leva på, säger Reinfeldt till DN.