Hennes morfar var revolutionens store ledare, hennes svåger var Irans president och hennes man leder det största reformistpartiet men för mullorna är kvinnorättskämpen Zahra Eshraghi ett hot.
Hennes morfar var revolutionens store ledare, hennes svåger var Irans president och hennes man leder det största reformistpartiet men för mullorna är kvinnorättskämpen Zahra Eshraghi ett hot.

I skuggan av Khomeini

Publicerad
Uppdaterad
Kvinnorättskämpen Zahra Eshraghi fick inte
ställa upp i senaste valet i Iran.
Hon anses för radikal av mullorna.
Det säger en del om det politiska klimatet i Iran.
Zahras morfar var ayatolla och hette Khomeini.

Zahra Eshraghi har

onekligen fina familjekontakter. Hennes morfar grundade den islamiska republiken Iran och hyllas fortfarande med muralmålningar och plakat över hela landet. Inte nog med det. Hennes svåger heter Mohammed Khatami och var Irans president 1997 till 2005. Och hennes make - Mohammed Reza Khatami - leder Irans största reformistparti. Men för mullorna i Iran anses hon för farlig. Hennes make också. Ingen av dem tilläts ställa upp i parlamentsvalet 2004. - Jag blev inte förvånad, säger hon. De som styr det här landet försöker göra allt för att motarbeta oss reformister.

Det är det så kallade

väktarrådet som strök i listan av kandidater. Och det var inte så värst mycket Zahra Eshraghi gjort för att nedkalla deras vrede. - De angav två skäl. Dels hade jag gett en intervju till New York Times. Dels hade jag hyllat Irans fredspristagare Shirin Ebadi. Vi träffas i hennes lägenhet i norra Teheran. Den är modernt inredd med bland annat västerländsk konst på väggarna. Soffan har motiv från Toulouse-Lautrecs can-can dansare i Paris och på storbilds-tv:n visas fotboll. Själv är hon klädd i den traditionella svarta chador-dräkten, över en beige dress. - Det är inte av eget val jag går klädd i chador, säger hon. Jag gör det av respekt för den familj jag tillhör. - Jag är inte så konservativ som jag kanske verkar ibland, säger hon. Det finns så mycket jag inte kan säga öppet.

Zahra Eshraghi jobbade

i många år med kvinnofrågor på inrikesdepartementet. Men efter åtta år med reformistpresident Khatami så valdes i fjol den konservative Mahmoud Ahmadinejad till president och det genomsyrade även ministeriet. - Tidigare sysslade jag med frågor som skilsmässor och drogproblemen. Nu ville de att vi alla skulle stödja männens rätt att välja fler fruar. Så Zahra Eshraghi slutade. För det är för kvinnors rätt hon brinner. Hon ville inte medverka till att vrida klockan tillbaka.

Hon driver en

egen frivilligorganisation och skulle bland annat vilja ändra på lagen som säger att kvinnor måste ha sin makes eller fars tillstånd för att resa utomlands. Men det blir allt tuffare för henne att verka. - FN:s barnfond Unicef ville nyligen starta en kurs för alla kvinnoorganisationer. Jag kontaktade dem men ingen vågade ställa upp. Det känns rätt hopplöst just nu.

Sådant är klimatet i Iran.

Inte ens ayatolla Khomeinis eget barnbarn tror på framtiden eller vågar vara riktigt frispråkig. Men själv möter jag många iranier som - i anonymitetens skydd - ger just Khomeini skulden för mycket av utvecklingen i Iran. Sondottern Zahra Eshraghi håller inte med.- Vi får inte glömma att min morfar ledde landet i krigstid. Men för mig är han först och främst just morfar, och inte imam Khomeini, ledaren. - Fast om han varit i livet så tror jag att han hade gillat förre presidenten Khatamis reformer. Ahmadinejad är för konservativ för fredstid. Själv har hon varma minnen av Khomeini. De levde i närheten av varandra och träffades ofta, speciellt på somrarna. - Men jag var för ung för att verkligen kunna debattera med honom. Det är synd. I ett hörn av rummet står en bild med Khomeini och Zahras dotter Fatemeh: - Det är den sista bilden vi har av honom. Han dog 20 dagar senare. Fatemeh har i dag hunnit bli 20 år och studerar till arkitekt. Sonen Ali, är 13 och drömmer om amerikanska Nasa. - De är väldigt missnöjda över situationen här. De vill vara friare. Låter som om nästa generation Khomeini också kan ge mullorna huvudvärk.

Sara Eshraghi minns morfar Khomeini med värme, det är det inte alla iranier som gör.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag