Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I natt ställer vi om – MP vill avskaffa vintertid

I natt ställer Sverige om till vintertid.
Foto: Shutterstock
Stefan Nilsson, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Natten mot söndag ska du vrida tillbaka klockan. Men inte om Miljöpartiet får bestämma.

En motion från partiet vill ha sommartid året runt.

– Det viktigaste är att barnen får en extra timme på eftermiddagen och kvällen för att leka och röra på sig, säger riksdagsledamoten Stefan Nilsson (MP).

Tid är pengar, säger många. Men tid är inte bara det. Tid är också politik.

Det tål att tänkas på under söndagens sovmorgon. För riksdagsledamöter från många olika partier har i år motionerat för att behålla sommartiden året om.

Ledamöter i Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Miljöpartiet har alla lämnat in motioner i frågan. Miljöpartiet har i flera år haft som partiets linje att avskaffa vintertiden, enligt motionären Stefan Nilsson (MP).

– Jag har drivit den här frågan i flera år. År 2008 antogs en motion i frågan också av kongressen, så det är även Miljöpartiets officiella linje, säger Stefan Nilsson.

Sommartid året runt skulle ge ljusare eftermiddagar och kvällar under vinterhalvåret, men mörkare morgnar.

Tre anledningar

Anledningarna till att Miljöpartiet vill avskaffa vintertiden är flera, enligt Stefan Nilsson.

– Huvudargumentet är att barnen har stor nytta av en extra timme med dagsljus. Det leder till mer fysisk aktivitet och bättre hälsa, säger han.

Sommartid infördes i Sverige 1980 men var på prov redan 1916, då med stora protester från främst lantbrukare. Stefan Nilsson menar att många människor också mår dåligt av att byta tid två gånger om året.

Att helt gå över till sommartid skulle också ha en viss klimatpåverkan, enligt riksdagsledamoten Stefan Nilsson.

– Om vi kommer hem och det fortfarande är mörkt ute så använder vi mer el, än om det i stället är mörkt på morgonen.

Enligt motionen, som hänvisar till forskning, rör det sig om en klimatpåverkan som motsvarar årliga utsläpp från 30 000 personbilar.

Så ser det ut i världen

Vintertid och sommartid existerar i långt ifrån alla länder. Ryssland, Indien, Kina, Island och Egypten tillhör bara några av de länder som inte ställer om sina klockor.

I år har Uruguay valt att ta bort sin sommartid eftersom de sett att det har påverkat turistnäringen negativt, särskilt för restaurangbranschen, enligt tidningen El Observador. Införandet av sommartid har varit kontroversiellt i landet sedan regeringens beslut om detta 2006.

EU har gemensam sommartid sedan 1996.

Tidigare har Nordkorea bytt tidszon för att bryta med imperialismen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.