Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

I natt kan du se Fuglesang

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här skjuts Discovery upp i rymden.
Foto: Chris O'Meara

Natten till måndagen ska Discovery ha dockat med den internationella rymdstationen ISS och de kommande dagarna finns en chans att få syn på stationen. 

- En historisk händelse, säger amatörastronomen Nils-Erik Olsson. 

Normalt har ISS en omloppsbana runt jorden som gör att den inte syns från Sverige, men under astronauten Christer Fuglesangs första dagar på rymdstationen är den synlig före gryningen.

 - När Sputnik skickades upp 1957 gick vi man ur huse och försökte se en stjärna. Jag var i nioårsåldern och minns än i dag hur hela familjen stod på trappen och tittade och pekade på den lilla pricken, berättar Nils-Erik Olsson, ordförande i Stockholms Amatörastronomer.

Lågt på himlen

 Det krävs visserligen klart väder, fri sikt mot söder och en fungerande väckarklocka, men fram till onsdag kan ISS skådas i några minuter som en mycket ljus stjärna som färdas över himlen från sydväst till sydost. Det är när rymdstationen kommer ur jordens skugga som den börjar synas i södra halvan av landet. På måndagen dyker den upp klockan 04.36, på tisdag klockan 05.01 och onsdag 03.54.

 ISS ligger relativt lågt ned på himlen och i norra Sverige kommer den knappt över horisonten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.