27 VARGAR. Så många ska skjutas i hela landet. Men också jägarna menar att det finns risk att fler avlivas. Foto: LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLAND
27 VARGAR. Så många ska skjutas i hela landet. Men också jägarna menar att det finns risk att fler avlivas.  Foto: LÄNSSTYRELSEN I JÄMTLAND

I morse gick starten för vargjakten

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. I morse gick startskottet för vargjakten.
Svenska Rovdjursföreningen befarar att fler vargar än beslutat
kommer att skjutas.
- Visst finns risk för överskjutning om två vargar fälls inom en timme, medger en av jägarna.
En timme innan mörkret drog sig tillbaka i morse började licensjakten, som ska
pågå till 15 februari. Uppåt 12 000 jägare har anmält intresse för att delta i
jakten på de 27 vargar som ska skjutas i fem län. Endast tre vargar ska skjutas i
Västra Götaland, enligt beslutet. Och då gäller det i praktiken bara i Bohuslän och Dalsland, där det fötts valpar. Många jägare hade hoppats få skjuta fler vargar, och är besvikna.
- Det här räcker inte på långa vägar, säger en av dem.

Startat upprop

Men Svenska Rovdjursföreningen är tvärtom rädda att för många vargar ska dö, och hävdar att rovdjurets överlevnad på sikt inte har säkerställts. Därför har man på internet startat ett upprop mot jakten. Och hur vet man egentligen att man inte fäller för många vargar? Systemet som ska säkerställa det, innebär att jaktlagen varje timme ska ringa länsstyrelsen för att höra om det finns någon varg kvar. Ett jaktklag som skjutit en varg
ska omedelbart ringa.

Tekniken måste fungera

När man skjutit tre vargar i Bohuslän-Dalsland gäller det att snabbt skicka rött ljus
till alla jägare i skogarna där. Och då vill det till att tekniken fungerar.
- Det kan bli problem, men man får väl ta sig till nåt ställe där mobilen fungerar, säger en jägare som vill förbli anonym.
- Och vi har ju kommunikationsradio. Men han medger utan omsvep att det finns en risk för att fler än tre vargar skjuts i länet.
Börje Andersson
Börje Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag