Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I morgon beslutar kyrkomötet om samkönade äktenskap

Börje Blomster och hans man Jan- Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995. Foto: Magnus Jönsson
På torsdagen väntas Kyrkomötet rösta ja till samkönade vigslar. Något som Börje Blomster och Jan-Fredrik Schöldström är glada för.
- Äntligen, jag har väntat på det här, säger Börje Blomster.

FAKTA

Svenska kyrkan och vigsel


• Svenska kyrkan är Sveriges största trossamfund med cirka sju miljoner medlemmar.
• Kyrkomötet, högsta beslutande organ, har 251 ledamöter.
• På torsdagen ska Kyrkomötet rösta om vigsel av par av samma kön och vigselrätten. Kyrkostyrelsen föreslår att Svenska kyrkan även i framtiden förrättar vigslar, såväl av heterosexuella som homosexuella par.
• Frågan aktualiserades när riksdagen klubbade igenom en ny äktenskapslag, där såväl man och kvinna som kvinna och kvinna eller man och man kan ingå äktenskap.
• Det särskilda partnerskapet för homosexuella avskaffades därmed. Svenska kyrkan har tidigare sagt ja till att välsigna samkönade par som ingått partnerskap.
(TT)

Under onsdagen debatterades frågan om samkönade äktenskap i Uppsala. Kyrkomötet, vilket är Svenska kyrkans riksdag, kommer att fatta beslut på torsdagsförmiddagen. Under den sex timmar långa debatten kom båda läger till tals. Yngve Kalin från Frimodig kyrka menade att det inte finns folkligt stöd för en ändrad kyrkoordning.
- Kan ett kyrkomöte ändra på en ordning i Skriften? Hur trovärdig är jag som präst? Kan jag välsigna något som jag inte har ett tydligt mandat från vår herre att välsigna?, sade han.

Sambos sedan 1995

Ärkebiskop Anders Wejryd, som är positiv till kyrkorådets förslag, sade:
- Jag menar att ett beslut om att öppna för par av samma kön framför allt betyder att några fler par, som verkligen håller äktenskapet högt, får rätt att gå in under de krav och ordningar som äktenskapet nu har, sade han.
Börje Blomster och hans man Jan- Fredrik Schöldström ingick partnerskap 1995. Nu planerar de att gifta sig i kyrkan om det blir tillåtet.
- Äntligen, jag har väntat på att det skulle bli en likvärdig vigsellagstiftning som för heterosexuella ända sedan partnerskap blev tillåtet. Partnerskapet var en bit på vägen, men jag vill gärna ha en vigsel i kyrkan, sade han till Expressen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.