I kväll släcks fyra miljoner lampor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Energimyndighetens expert Peter Bennich ordnar middag med sina vänner och släcker lampan.
– Hos oss släcker vi lyset och dansar i mörker till vår favoritmusik, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden.
På Slottet släcker man ner fasaden. Men inne lyser lamporna...

I kväll släcks omkring fyra miljoner glödlampor när det är jordförmörkelse (Earth Hour) klockan 20.30–21.30.

Både Energimyndighetens expert och Världsnaturfondens projektledare har kommit på ett sätt att ha kul i mörkret.

– Jag ordnar middag med mina kompisar och släcker lyset, säger Energimyndighetens expert Peter Bennich.

– Hos oss släcker vi lyset och dansar i mörker till vår favoritmusik, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden.

På de kungliga slotten släcks fasadbelysningen – men kung Carl Gustaf och drottning Silvia sitter i sitt upplysta slott...

Kungen är alltid positiv till Earth Hour.

– Vi släcker fasadbelysningen på de kungliga slotten – Kungliga slottet, Drottningholms slott, Kina slott, Gripsholms slott samt Rosendals slott, säger hovets pressekreterare Annika Sönnerberg.

Inte inne i slotten?

– Nej, ytterbelysningen, säger Sönnerberg som inte vet hur många lampor det är totalt.

Hur mycket elektricitet – och pengar – sparar vi när vi släcker lamporna i kväll under den världsomspännande kampanjen Earth Hour?

Sanningen är att det mer är en symbolhandling än en åtgärd för att spara energi.

Enligt Svenska kraftnät, det statliga affärsverket som förvaltar stamnätet och håller koll på energiförsörjningen, brukar elförbrukningen gå ned 160 000–200 000 kilowattimmar under Earth Hour.

200 000 kronor

– Om vi utgår från att det är 160 000 kilowattimmar och räknar på 40-wattare så blir det...få se...4 miljoner glödlampor. Det finns drygt fyra miljoner hushåll i Sverige, vilket innebär att det i genomsnitt är en lampa per hushåll som släcks. Om man räknar med att en kilowattimme kostar 1 krona sparar svenska folket alltså 200 000 kronor, säger Peter Bennich på Energimyndigheten.

Världsnaturfonden, där kung Carl Gustaf är engagerad, har i år satt upp fyra mål förutom att vi ska släcka lyset i kväll, lördag.

– I Sverige har vi satt upp fyra B – bilen, biffen, bostaden och börsen som mål där vi bör bättra oss. Varje år har vi försökt utveckla Earth Hour-kampanjen. I år poängterar vi att det är ganska lätt för varje människa att bidra till en bättre miljö, så att både jag själv och planeten mår bättre. Ett sätt är till exempel att äta mindre kött, då mår man både bättre och blir smalare, säger Mariann Eriksson på Världsnaturfonden.

Har mörkermiddag

Till sist: Energimyndighetens expert Peter Bennich och Världsnaturfondens projektledare Mariann Eriksson har – oberoende av varandra – kommit på kalastricket i mörker.

– Vi är ett gäng kompisar som äter middag, sedan släcker vi alla lampor och sitter i mörker. Nja, kanske tänder vi ett ljus, säger Peter Bennich.

– Jag vill föregå med gott exempel, säger Mariann Eriksson. I kväll bjuder jag på middag. Vi dricker gröntjut, alltså ekologiskt vin, och äter ekologiska grönsaker. Sedan släcker vi lyset och spelar favoritmusik – just nu Lykke Li och Kenye West – och så dansar vi i mörker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.