Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

I Kina övervakas du hela tiden – även på toaletten

Enligt officiella dokument som Washington Post läst så är målet att Kina år 2020 ska ha ett övervakningssystem som är ”överallt närvarande, helt uppkopplat mot närverk, alltid fungerande, fullt kontrollerat”. Foto: JU PENG / XINHUA/AVALON.RED B950

LONDON. Projektet kallas ”Skarpa ögon”.

Kalla det hellre: Storebror ser dig.

George Orwells övervakningssamhälle är på väg att bli verklighet i Kina genom ny datateknik.

Det råder ingen brist på övervakningskameror i Kina. Det finns 172 miljoner. Lägg sedan till bland annat alla bilder som de 700 miljoner internetanvändarna i Kina lägger ut på sig själva via sociala medier och annat.

Tänk om allt kunde kopplas ihop och ansiktena identifieras med hjälp av ny datateknik där personer känns igen utifrån bilder, så kallad face recognition – ansiktsidentifiering.

Det är just detta som är den kinesiska ambitionen. Försöken pågår redan och planen är, enligt Washington Post, att skapa ett slags ”polismoln” där alla slags uppgifter om en person, från kriminell belastning till resebokningar ska kunna lagras.

Kina är långt framme vad gäller ansiktsidentifiering. Kinesiska företag som SenseTime, Megvii och Cloudwalk ligger i framkant av utvecklingen.

Det är förstås inte bara kinesiska företag eller myndigheter som ägnar sig åt sådant här, men de kinesiska företagen har fördelen att arbeta i en miljö där individens rättigheter inte är så mycket värda.

 

LÄS MER: Importkaoset från Kina riskerar att slå ut butiker 

 

"Skarpa ögon" kopplar ihop kameror

Projektet ”Skarpa Ögon” har redan inletts i staden storstaden Chongqing. Avsikten är att koppla ihop övervakningskameror från exempelvis vägar, flygplatser, köpcentra, med privata säkerhetskameror.

Det finns exempelvis huskomplex i Chongqing som använder ansiktsidentifiering för att de boende ska kunna ta sig in i ett hus.

– När jag bär kassar i bägge händerna så behöver jag bara titta i kameran och dörrarna öppnar sig, säger 40-åriga Mao Ya till Washington Post.

Hon säger att hon gillar systemet eftersom det är så praktiskt. Speciellt för barnen som ofta tappar bort sina nycklar.

Projektet ”Skarpa Ögon” ska koppla ihop övervakningskameror från exempelvis vägar, flygplatser, köpcentra, med privata säkerhetskameror. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Polisen: "Vi kan identifiera misstänka personer bland befolkningen”

Men polisen gillar systemet än mer. De har också tillgång till kamerorna och enligt en polisrapport som Washington Post läst, så heter det att ”90 procent av kriminaliteten begås av personer som inte är registrerade hyresgäster”.

Där står också:

”Med ansiktsidentifiering kan vi identifiera främlingar, analysera när de gick in eller ut, se vilka som tillbringar natten där och hur många gånger de varit där. Vi kan identifiera misstänka personer bland befolkningen.”

 

LÄS MER: Kina bygger världens största flytande solfarm 

 

Övervakningen kan byggas ut till nya nivåer

Det var det kommunistiska Kinas grundare Mao Zedong som lanserade slogan ”massan har skarpa ögon”. Han uppmuntrade sitt folk att spionera på varandra och flerbostadshus har fortfarande lokala kommittéer som försöker hålla koll på invånarna.

Men den nya tekniken kan bygga ut övervakningen till tidigare aldrig skådade nivåer.

– Övervakningsteknologin ger staten möjlighet att till slut nå den nivå av kontroll av människornas liv som de drömt om, säger Adrian Genz, en tysk akademiker som specialiserat sig på hur säkerhetsapparaten i Kina övervakar minoriteter.

Det är nu inte bara Kina som experimenterar med denna teknik, men Kinas ambition överstiger vida vad som pågår i exempelvis USA eller Europa.

Det finns också planer i Kina att ge ett slags socialt betyg till varje individ där allt vägs in, från brottslig verksamhet till betalningssvårigheter eller om man uttryckt kritik mot kommunistpartiet. Kineser kallar det Internet plus. Det låter förstås som George Orwells ”1984”.

I Kina finns 172 miljoner övervakningskameror. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Ansiktsidentifiering finns redan i Kina

Ansiktsidentifiering används redan i Kina i en del hotell, på flygplatser eller till och med på en del offentliga toaletter (för att kolla så de nödiga inte stjäl med sig för mycket papper).

Washington Post har besökt bland annat Cloudwalk, ett av företagen som varit med och utvecklat den nya teknologin.

– Det handlar om att spåra rutinrörelser och efter att du fått informationen, leta efter problematiskt beteende, säger Li Xiafeng, utvecklingsledare på Cloudwalk i Chongqing till Washington Post.

– Om du vet att spel pågår i en lokal och någon går dit ofta så blir de misstänkta. När du väl identifierat en kriminell eller misstänkt, så kan man titta på vilka andra de har kontakt med.

 

LÄS MER: Morgan Johansson: "Just nu mer kameror än någonsin" 

 

Vill ha heltäckande övervakningssystem 2020

Enligt officiella dokument som Washington Post läst så är målet att Kina år 2020 ska ha ett övervakningssystem som är ”överallt närvarande, helt uppkopplat mot närverk, alltid fungerande, fullt kontrollerat”. 

Teknologin fungerar inte felfritt, men kinesiska datateknikföretag säger sig vara bättre än de västerländska, bland annat eftersom de har ett större underlag att arbeta med.

– Det är lättare att samla in mängder med data i Kina, säger Xu Li, VD på SenseTime. 

Maya  Wang på Human Rights Watch säger att Kina sticker ut, eftersom där inte finns något skydd för privatpersoner. Och medan demokratier i regel anstränger sig för att inte använda datainsamling om minoriteter, så har Kina inga sådana betänkligheter.

– I Kina så är det en fundamental del av statens funktion att ha koll på specifika folkgrupper, säger Maya Wang.

Dit hör exempelvis den muslimska majoriteten i provinsen Xinjiang i västra Kina. Kameror som kan identifiera ansikten används redan där i vägspärrar, på bensinstationer, flygplatser, busstationer och så vidare.

Storebror ser dig redan där.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!